close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De levenskracht van China

De onbekendste van de Zilveren Griffelwinnaars van 2010. Een non-fictie boek over China dat is uitgegeven door het Tropenmuseum bij een tentoonstelling over dat land. De Parel en de Draak refereert aan het ontstaan van de levenskracht in China, de Qi. Die energie speelt in het leven en werken van veel Chinezen een rol en waart als rode draad door dit boek.

We worden meegenomen naar verschillende arbeiders zoals een medewerker in een paraplufabriek, een glazenwasser en iemand die met klei beelden van het terracottaleger maakt. Ook bezoeken we een basisschool en ineens gaat het pagina’s lang over drie jongens die aan parkour doen en in de voetsporen van Jacky Chan willen treden. De Qi wordt overal doorheen gestrooid zonder dat precies duidelijk wordt wat Chinezen er onder verstaan.

Het lijkt alsof de auteurs een prettige reis door China hebben gemaakt en willekeurig wat mensen hebben ontmoet en gesproken. De foto’s zijn meestal aardiger dan de begeleidende tekst en geven meer inzicht in het dagelijks leven.

Er wordt veel aandacht besteedt aan de Chinese karakters en daar wordt het pas echt interessant, net als het hoofdstuk over kalligraferen. Dat kun je pas echt goed als je de Qi door je lichaam laat stromen en de energie naar je penseel laat vloeien. Maar waarom moeten we dan ineens weer precies weten hoe dumplings (gevulde deegbolletjes) worden gemaakt.

De jury was misschien gecharmeerd van de leuke foto’s en de creatieve vormgeving want de taal is niet heel bijzonder. Ook niet slecht maar gewoon zoals je van een non-fictieboek mag verwachten. Aardig boekje voor bij een tentoonstelling maar zeker geen kanshebber voor de Gouden Griffel.

Titel Boek:

De Parel en de Draak

Auteur:

Babette van Ogtrop

Liesbet Ruben

Kaft:
Tags : Andere landenNon-fictieWeten en leren