close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Beuk krijgt weer een bladerpruik

Tamara Bos De kale boom Prentenboek
De vier windstreken
Barbara de Wolf
Waardering: 7.0

De term kanker komt geen enkele keer voor in De kale boom (tekst Tamara Bos, illustraties Barbara de Wolf) maar het is overduidelijk dat het hier over dé ziekte gaat. Een beuk verliest zijn blaadjes en voelt zich slap. Terwijl zijn soortgenoten volop in bloei staan, is Beuk helemaal kaal. Herfst in de zomer.  De eekhoorntjes die in de eik woonden, verhuizen naar een andere boom, die wel bladeren heeft.

Dochter Eekhoorn kan het niet aanzien en lanceert de actie ‘Help Beuk de winter door!’. De dieren en andere bomen doneren allen veren, plukjes wol en eierschalen. Ze spinnen draden en maken slingers en zorgen er zo voor dat Beuk het warm en behaaglijk heeft. Als de herfst aanvangt en de andere bomen hun bladeren weer verliezen, blijft Beuk nog steeds mooi versierd. Zal hij de volgende lente ook weer blaadjes krijgen?

Ziekte en dood bespreekbaar maken middels natuur en dieren gebeurt vaak en en is een valkuil. De ernst en onomkeerbaarheid van kanker wordt in dit boek verzacht onder een deken van liefde. Zorg maar goed voor iemand die zo ziek is, pleister erop – en wie weet komt het weer goed. Goed bedoeld maar ook enigszins bedrieglijk. Beuk krijgt een mutsje op, als na een chemo. En in de lente, jawel, krijgt hij weer een echte bladerpruik.

De illustraties van Barbara de Wolf (Ik ben de baas) bestaan uit gekleurde collages, met hier en daar een fotosnipper.  Dat ziet er mooi uit maar ze slaagt er niet in om de dieren emoties mee te geven, al lijkt dat aanvankelijk wel zo. De dieren kijken bezorgd en droevig maar dat doen ze nog steeds als er uiteindelijk feest wordt gevierd en dat is een beetje gek.

De kale boom kan een prentenboek zijn om kanker bespreekbaar te maken, met de genoemde kanttekeningen.

Tags : Dieren en natuurdoodhoopkankerKinderboekVoorleesboekziekte