close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De geheimen van de wereld hieronder

: Aleksandra en Daniel Mizielinscy Onder de grond - onder water Non-fictie
Lannoo
Greet Pauwelijn
Waardering: 8.0

De Atlas van het Poolse echtpaar Mizielinski, die twee jaar geleden verscheen, was een aangename verrassing. Geen dichtgetimmerd non-fictie boek om er zoveel mogelijk aardrijkskundeweetjes in te stampen maar een speelse, rijke en vrolijke atlas waar zelfs de grootste topografiehater wel voor moest vallen. De opvolger heet Onder de grond – Onder water en biedt opnieuw precies wat de titel zegt. De helft van het boek speelt zich in steeds dieper wordende aardlagen af. Het begint bij de wormen en eindigt bij de magma, die op ongeveer 250 kilometer diepte ontstaat. Draai het boek om en de makers nemen je mee naar de geheimen van de wereld onder water. Van de eerste onderzeeboten tot diepzeevissen met een lichtgevend orgaan onder hun oog.

Het boek is opnieuw van groot formaat maar eigenlijk te klein voor het verhaal dat wordt verteld. Nu lopen de prenten wat onhandig over twee pagina’s en ben je voortdurend bezig het boek te kantelen. Atlas wat wat speelser en grappiger is maar Onder de grond is veel informatiever en een stuk afwisselender doordat de makers zich niet beperken tot de droge feiten en de lezers aan de hand van tekeningen meenemen. Toegankelijker en gevarieerder dan dit zijn aardrijkskundeboeken niet snel. Het gaat over de tunnelboormachine, de metrostelsels en de mijnen maar ook over ‘de Wiechert-Gutenberg-discontinuïteit’ in de aardlagen.

Een absolute aanrader en een boek dat lang meegaat. Kinderen van 5 zullen het heerlijk vinden er in te bladeren maar op je 12e is het nog steeds interessant en bruikbaar.

Hier kun je het boek alvast inkijken.

Titel Boek:

Onder de grond – onder water

Auteur:

Aleksandra en Daniel Mizielinscy

Vertaler:

Greet Pauwelijn

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Tags : atlasDieren en natuurKinderboekNon-fictiePrentenboekVroegerWeten en leren