close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

In de ban van een ring

Floris Tilanus Kiezer Karel verliefd Prentenboek
Van Oorschot
Waardering: 7.0

Een prentenboek bij uitgeverij Van Oorschot, dat op zich alleen al is het vermelden waard. De laatste keer was namelijk in 1957: Stiemer en Stalma, gebaseerd op een strip die Anton Koolhaas en Leo Vroman voor de Tweede Oorlog voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant maakten. Vogens de uitgever kwamen ze nu een verhaal op het spoor dat ze zo mooi vonden dat ze het wel uit moesten geven. Het gaat om Keizer Karel verliefd, een legende waarover al in de veertiende eeuw werd gesproken. Een keizer valt op zijn oude dag als een blok voor een jong meisje. Als zijn plotseling dood neervalt, sluit hij zich met haar gebalsemde lichaam op. Aartsbisschop Turijn vermoedt een betovering en ontdekt een bijzondere ring onder haar tong. De keizer blijkt inderdaad in de ban van de ring, meer dan van het meisje.

Floris Tilanus, wat een prachtige naam bij zo’n klassiek verhaal, is designer en ontwerper en schreef en tekende met Keizer Karel verliefd zijn eerste prentenboek. De teksten zijn wat aan de magere kant. Er is niet veel mee mis maar er is vooral ook weinig bijzonders aan, wat je bij zo’n legende wel zou verwachten. De tekeningen zijn gemaakt met inkt en hebben iets cartoonesk en stripachtig, ondersteund door de uitgesproken gezichtsuitdrukkingen.  Het zijn geestige illustraties waarvan de covertekening (zie hieronder) er met kop en schouders bovenuit steekt. Keizer Karel zit verliefd naar de ring in het water te turen.

Bijzonder om als aanbeveling een citaat (‘Een bekoorlijk verhaaltje’) te gebruiken van iemand die in 1374 overleed, de Italiaanse dichter Petrarca. Keizer Karel verliefd is best een aardig boekje maar het is raadselachtig waarom nou juist dit verhaal zo dwingend was voor de uitgeverij.

coverillustratie van 'Keizer Karel verliefd'

 

Titel Boek:

Keizer Karel verliefd

Auteur:

Floris Tilanus

Uitgever:

Van Oorschot

Kaft:
Tags : Liefde en vriendschapPrentenboekSprookjesVroeger