close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Broln, braln, briln, wij gaan van niet naar niln

Paul Biegel De zoute goudvis Kinderboek
Lemniscaat
Mies van Hout
Waardering: 8.0

De belangrijkste figuren uit alle zeven verhalen in De zoute goudvis kregen van illustratrice Mies van Hout een plekje op de covertekening. Dat geeft meteen het fantasievolle universum van Paul Biegel aan: een konijn met een blauw koppie, ondeugende schoentjes, vogeltje Wip en een hele stoet nevelkindertjes. Uitgeverij Lemniscaat schoot in de roos door Mies van Hout te vragen de verhalen te illustreren want dat doet ze verrassend en sprankelend. Van Hout, die dit jaar het prentenboek voor de kinderboekenweek mag maken, laat veel meer kanten van zichzelf zien dan in haar eigen prentenboeken. Ze illustreert uitbundig en gevarieerd en haar stijl sluit wonderwel aan bij de fantasiewereld van Biegel. Bijzondere dieren, opvallend mensen en merkwaardige wezentjes, het gaat Van Hout prima af en de achtergronden die ze gebruikt maken het af. Het blauwe konijntje in verschillende soorten struiken, het zijn ware kunstwerkjes.

De verhalen van Biegel zijn vertrouwd maar het valt opnieuw op hoe goed hij schrijft. Ogenschijnlijk eenvoudig maar lees de verhalen meerdere malen door, en vooral voor, en dan valt vooral het ritme op. Het liedje dat de nevelkinderen zingen bijvoorbeeld: ‘Broln, braln, briln, wij gaan van niet naar niln, wij gaan van broed naar brodesloot, bloot slaat dood’. En wat een feest is het om voor te lezen uit het titelverhaal: ‘De fong-jong-bong-jong-tong, de kalme-talm-zalm, de kwaje-graai-haai, de slippe-slappe-sliere-slak en de volle-bolle-rolbuik-vis.’

Uitgeverij Lemnsicaat suggereert dat de verhalen niet eerder zijn gepubliceerd maar dat is niet waar, ze zijn los van elkaar al in druk verschenen. De fantasiewereld van Biegel lijkt onbeperkt, hij verbindt wezens en dieren aan mensen en vooral De nevelkindertjes is van een ontroerende schoonheid. De wezentjes begeleiden boer Japik met zachte hand naar de overkant van het leven. In De zoute goudvis moet een visser op zoek naar een nieuwe vis voor de vijver die door de koningin en haar vriendinnen is volgeweend. Niet alle verhalen halen dit niveau maar als geheel een aanwinst voor de Biegel-bibliotheek en absoluut een aanrader, niet in de laatste plaats door de heerlijke prenten van Mies van Hout.

 

Titel Boek:

De zoute goudvis

Auteur:

Paul Biegel

Illustrator:

Mies van Hout

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFantasiePrentenboekSprookjesVoorleesboek