close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Borsten zo rond als vissenkommetjes

Mama is een fabriek is volgens de achterflap ‘een bijzonder prentenboek voor kinderen die een broertje of zusje krijgen en willen weten waar baby’s vandaan komen’. Die kinderen gun je een ander beeld van zwangerschap, bevalling en de tijd daarna. Dit kille boek slaat de plank volledig mis.

Dat begint al bij de titel die vragen oproept maar dan kan het nog goed uitpakken. Op de eerste pagina gaat het mama en papa sjabloontje op elkaar liggen en hoppa, daarmee begint het. Er zwemmen wat zaadjes en visjes naar elkaar toe en mama’s buik wat dikker. Je moet niet denken dat er vissen in mama’s buik zwemmen. Tuurlijk, kinderen zijn gek en denken dat.

Het krijgen van kinderen is van iedere romantiek ontspeend. Gelukkig zijn niet de mogelijke ontberingen van de bevalling verbeeldt. Daarbij beperken zich tot een soort van lopende band waar de baby afrolt. ‘Tot er geen ruimte meer is in de buik en de baby eruit moet’. Dan is de moeder weer een fabriek die vooral moedermelk produceert. In haar enorme borsten (‘zo rond als vissenkommetjes’) zitten geen vissen maar lekkere zoete melk. Ik verzin het niet, het staat er echt.

De illustraties zijn lelijk, kil en onpersoonlijk. Mama en papa hebben geen gezicht en zijn niet meer dan uniforme lijfjes die een gedrocht van een kindje voortbrengen. Wat een armoede allemaal. Op de laatste pagina wordt plots de liefde erbij gehaald en staat het vol met hartjes. Dat mag niet baten. Het beeld blijft hangen dat het krijgen van een kind vooral een mechanisch proces is. Niet fijn en ook niet vervelend, het moet gewoon even gebeuren en mama is dan even anders. Geen moeder met emoties maar een soort van rare robot. Mama is een fabriek lijkt nog op het meest op een pamflet tegen de zwangerschap maar het lijkt me sterk dat de makers dat beoogden.

Titel Boek:

Mama is een fabriek

Auteur:

Fiona Rempt

Illustrator:

Fleur van der Weel

Kaft:
Video description:

Een paar bladzijden van het prentenboek in beeld

Tags : babymoederPrentenboekzwangerschap