close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Boekenleeuw voor Meinderts, Boekenpauw voor Crowther

Koos Meinderts heeft toch zijn terechte en felbegeerde bekroning voor De zee zien gekregen, in de vorm van De Boekenleeuw, de prijs voor het beste Nederlandstalige kinder- en jeugdboek. Het boek was eerder genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs. Voor het eerste in het bestaan van de Boekenleeuw maakten Nederlandse auteurs op de bekroning en direct waren er alleen maar schrijvers uit ons land genomineerd. Meinderts hield bij de uitreiking een pleidooi om Belgen ook kans te laten maken op de Gouden Griffel en het Gouden Penseel (zij komen nu in aanmerking voor Palletten).

“Wie zonder veel opsmuk een verhaal kan schrijven dat de lezer bij de strot grijpt en dat nog lang nazindert, verdient de Boekenleeuw te winnen”, oordeelde de jury over het boek van Koos Meinderts. Zijn nieuwste boek Naar het noorden, over de hongerwinter, verschijnt over een week.

De Boekenpauw, voor het mooist geïllustreerde kinderboek, ging wel naar België, naar de veelbekroonde Kitty Crowther, voor Mama Medusa. Beide laureaten kregen de prijs uitgereikt op de Boekenbeurs in Antwerpen. Beide winnaars ontvangen een geldprijs van 2.500 euro en een trofee.