close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een cursus ontspannen tegen het ploppen

Maranke Rinck Bobo Popcorn kan niet stoppen met ontploffen Prentenboek
Querido
Martijn van der Linden
Waardering: Grappig en slim prentenboek. Prima aanvulling.

Hij is inmiddels zo’n prominent karaktertje geworden dat een prentenboek over Bob Popcorn niet kon uitblijven. Op de voorkant van Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen staat de maiskorrel groot afgebeeld met het tekstballonnetje:  ‘Echt wel’. Op het boek onder zijn arm ontwaren we de woorden ‘stop’ en ‘boos’.

Het succes van de serie draait om zijn opvliegende karakter en daar wordt hier handig op ingezoomd. Iedereen is immers wel eens boos, of een beetje nijdig, of heel kwaad. “Maar niemand kan zo woedend worden als ik”, zegt Bob Popcorn. Zijn vriendin Ellis gelooft niet dat het hem gaat lukken daar wat aan te doen.  Na deze inleiding volgt een heerlijk uiteenzetting over maiskorrel-mindfulness (deze recensent was maar wat tevreden met het verzinnen van deze term tot hij zag dat het ook op de achterflap van het boek staat). Een cursus ontspannen om het ploppen tegen te gaan.

Een vriendelijk en humoristisch voorleesverhaal voor de jongere lezertjes, al kunnen de fans van de leesboeken er ook prima mee uit de voeten. Het is knap hoe Maranke Rinck voortborduurt op een thema zonder dat het gaat vervelen. Martijn van der Linden kan Bob eindelijk in kleur neerzetten en doet dat op fotografische prenten in harde kleuren. De denkwolkjes en verschillende formaten zorgen voor variatie.  Er zitten veel grapjes in (Bob leest Doe effe rustig van Jill Out) en de teksten zijn slim opgezet: Bob is eigenlijk voortdurend in dialoog met zichzelf en de lezer wordt betrokken bij het verhaal.

Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen is gelukkig niet meer van hetzelfde maar een prima aanvulling op de maiskorrelcollectie.

Tags : FamilieFantasiehumorillustratiesPrentenboekVoorleesboek