close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een krant met gevoelens

José Sanabria Blad in de wind Prentenboek
Tiptoe Print
Paul Verrept
María Laura Díaz Domínguez
Waardering: 8.5

Nooit over nagedacht dat de kranten die iedere ochtend in vrachtwagens worden geladen, ook gevoelens hebben. In Blad in de wind van het Colombiaans-Argentijnse duo Sanabria/Díax Domínguez worden ze personages in een verhaal. Een ochtendblad beschrijft hoe de dag verloopt. Dat sommigen van zijn soortgenoten bij de kiosk worden verkocht maar dat hij een ander avontuur beleeft. ‘Ik raakte los en begon aan een lange tocht’.

De verschillende pagina’s worden door de wind meegenomen en en vinden een bestemming als poetsdoek, tochtstrip, bootje of hoedje. Het levert prachtige stillevens op met een jongetje dat met een papieren bootje speelt, een ander kind dat zijn goudvis begraaft en een man in een park die zich verlegen achter een krantenpagina verschuilt. Met eenvoudige teksten als: ‘Ik vond de liefde. En leerde verdriet kennen’. Een beetje grof geschilderd in een stijl die aan Harrie Geelen doet denken. Fraaie vierkante tafereeltjes met stukjes krant er duidelijk zichtbaar in verwerkt.  De krant voelt en beleeft, dat kan in een verhaal.

Opvallend genoeg: eigenlijk niemand leest de krant. Totdat de laatste bladzijde belandt bij een man die de moed verloren is maar de moeite neemt de krant te gebruiken waarvoor hij is bedoeld. ‘Voor het eerst las iemand wat ik te zeggen had’. Er volgt een verrassende ontknoping waarbij de ontroering na meerdere keren lezen alleen maar toeneemt. Met een vleugje typisch Zuid-Amerikaans magisch realisme dat goed in het verhaal past. De krant heeft zijn bestemming toch nog gevonden. Gelukkig gaat dat vaak zo in het leven. Blijkbaar ook bij dingen.

Een subtiel en gelaagd prentenboek, uitgegeven bij het Belgische Tiptoeprint dat al eerder liet zien een oogje te hebben voor bijzondere buitenlandse uitgaven.

Tags : Andere landenFantasieillustratiesKinderboeklezenPrentenboekVoorleesboek