close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Vertaalde prentenboeken bij nieuwe Vlaamse uitgeverij

Espen Dekko Ploef Prentenboek
Tiptoe Print
Edward van de Vendel
Mari Kanstad Johnsen
Waardering: 7.5

Na o.a. Condor, Volt, Billy Bones en Boycott is uitgeverij Tiptoe Print binnen korte tijd alweer een uitgeverij of imprint die zich toelegt op kinderboeken. Met een duidelijke focus en visie is er altijd kans van slagen in deze volle markt. Deze nieuwe Vlaamse uitgeverij  gaat zich toeleggen op vertaalde prentenboeken. Dezelfde markt waarin ook de nieuwe uitgeverij Boycott zich begeeft, maar die lijkt de focus op Oost-Europa en avant-garde te hebben. De eerste twee prentenboeken van Tiptoe komen uit West-Europa en zijn traditioneler van uitstraling.

Goeiemorgen, beste buur is van het Italiaans-Poolse duo Davide Cali en Maria Dek en vertaald door Michael De Cock. Een keurig herhaal-en stapelverhaal over een muis die een toetje wil maken maar niet genoeg ingrediënten heeft. Samen met Merel betrekken ze de andere dieren uit het bos erbij en lukt het om met zijn allen een taart te maken. Een klassiek boek over samenwerken en eerlijk delen met prettig naïeve prenten. Niet spectaculair maar niks mis mee.

Afbeeldingsresultaat voor goedemorgen, beste buur

Dat geldt ook voor Ploef van een Noors duo (Espen Dekko en Mari Kanstad Johnsen)  dat net iets meer diepgang heeft. Een verhaal over een hond die aan het dromen is en niet zo nodig meer uitgelaten hoeft te worden. Hij gaat overstag om zijn baasje Edward (de vertaler is trouwens Edward van de Vendel) terwille te zijn, die misschien frisse lucht nodig heeft. ‘Ploef hoeft niet meer te hollen. Hij heeft genoeg gehold’. Langzaam wordt duidelijk dat Ploef afscheid neemt van het leven. Uiteindelijk valt hij in een slaap zonder dromen en dat is voor Edward even wennen. Hij wandelt nu zonder zijn hond maar Ploef is niet echt uit zijn leven verdwenen.

Een impliciete en lieve vertelling over het vanzelfsprekende sterven van een huisdier waarin vooral de prenten opvallen. Die zijn gemaakt in een net zo robuuste als lieve stijl waarbij niet netjes binnen de lijntjes wordt gekleurd. Ploef en Edward vallen af en toe van de pagina’s af. Net zoals dat in het leven gaat.

De eerste twee uitgaven van Tiptoe Print maken nieuwsgierig naar meer.

 

 

Tags : Dieren en natuurdoodhondhuisdierKinderboekPrentenboekVoorleesboek