close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Blijmoedige verwondering

Delphine Perret Björn en de wijde wereld Prentenboek
Davidsfonds/Infodok
Edward van de Vendel
Waardering: 8.5

We hielden al veel van Björn maar nu is het definitief aan. Wat een leuke beer is hij toch. In dit boek ontwaakt hij in de lente uit de winterslaap. Net als elk jaar onderzoekt hij wat er de afgelopen maanden is veranderd. ‘Als je een winterslaap doet, gebeurt er van alles’. Inderdaad, er lijkt zomaar een huis aan de rand van het bos gebouwd.

Björn. Zes berenverhalen van de Franse prentenboekenmaakster Delphine Perret viel meteen op door de soberheid en eenvoud. Klare lijnen, slechts een steunkleur en subtiele en geestige taal zonder omhaal. In het nieuwe deel waarin Björn de wijde wereld intrekt, heeft ze die stijl bijna vervolmaakt.

Björn hoort opeens een geluid als hij een stukje gaat wandelen. ‘Het is geen vogel en het is geen muis. Maar het piept wel.’ De beer en zijn vrienden maken kennis met zaken uit de mensenwereld zoals een mobiele telefoon. Er begint ineens iemand te praten uit het doosje en ze bestellen pizza’s. Het is geniaal hoe snel ze hun aandacht verleggen als het telefoonschermpje op zwart gaat en haas zegt dat de pruimen van de pruimenboom rijp zijn.

Bij alles is er een vorm van blijmoedige verwondering zonder de filosofische ondertoon die dit soort dierenverhalen nogal eens kenmerken. Het zijn vooral observaties. Als ze met alle dieren een tochtje maken in de bus ontdekken ze dat ze op de ramen kunnen tekenen. Die naïeve sfeer is ongekend prettig en de tekeningen sluiten daar bij aan. Tot op het ontroerende af: als ze op een bankje door ‘en lijst van raamhout naar de zonsondergang zitten te kijken bijvoorbeeld.

Afbeeldingsresultaat voor bjorn perret

 

De teksten zijn door Edward van de Vendel vertaald in de juiste lichte toon. Als ze met elkaar de brief van schildpad, die op reis ging, hebben gelezen: ‘De brief is afgelopen. Het zal fijn zijn om hem straks nog eens te lezen. Iedereen zit even stilletjes voor zich uit te kijken. De hemel is zo breed.’

Prachtig.

Tags : beerbosDieren en natuurKinderboekLiefde en vriendschapPrentenboekVoorleesboek