close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
Nieuws

Biessels verrassende winnares Woutertje Pieterse Prijs

Juwelen van stras van Carli Biessels heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2010 gewonnen. Een verrassende bekroning voor een relatief onbekend boek dat niet of nauwelijks werd getipt en niet veel is besproken. In Juwelen van stras vertelt Biessels het verhaal van Elske, een joods meisje dat moet onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog.  De jury, bij monde van Frank Groothof, prijst het  boek om de sobere en uitgepuurde stijl waardoor het trefzeker is. ‘Een delicaat oorlogsverhaal, een juweel van een boek, een fijngeslepen diamant, een literair meesterwerkje’, aldus de jury.

Biessels putte voor Juwelen van stras uit haar eigen herinneringen. Elske heeft echt bestaan, het gezin Biessels bood in de oorlog daadwerkelijk onderdak aan een joods meisje. ‘Een heel vrolijk meisje, met een groot gevoel voor humor’. De auteur zei bij de aanvaarding dat de jodenvervolging een eigen plaats moet blijven innemen, ‘als het lezen van mijn boek tot dat herinneren bijdraagt, is dat van grote betekenis voor mij’.

Biessels wint 15.000 euro. De illustraties in het 13+-boek zijn gemaakt door Martijn van der Linden.

In de traditionele Woutertje Pieterse lezing ging schrijfster Bibi Dumon Tak op speelse, snelle en humoristische wijze in op de ophef die er het afgelopen jaar was rond jeugdliteratuur. Strijdpunt daarin is of jeugdboekenschrijvers wel serieus genomen worden, vooral door volwassenen. De conclusie van Dumon Tak: “Als ik maar serieus word genomen door kinderen, en gelukkig gebeurt dat!”.

De lezing en het juryrapport en meer informatie zijn vanaf aan het eind van de middag terug te vinden op de site van de Woutertje Pieterse Prijs.

Plaatje: