close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Bevangen door de pinguïnkoorts

Als ze ziek wordt, kijkt Sofie met haar oppas-oom en haar vriendjes naar March of the penguins en wordt ze acuut verliefd op de grappige diertjes. Ze droomt van ze, echte dromen en koortsdromen en is van slag als ze pinguins in het circus op ziet treden. Het leidt af van haar kwalen en ongemakken en haar afwezige ouders.

De samenwerking tussen Edward van de Vendel en Floor de Goede bracht eerder al twee geweldige stripgedichtenalbums op, recensies hier en hier. De stijl van Ype en Willem passen hier prima bij al staan hun fotostrips nogal los van Sofies belevenissen. Dat maakt niet uit, de strips zijn subtiel gemaakt en geweldig grappig en vormen een verhaal binnen het verhaal. Floor de Goede is ook weer goed op dreef, in zijn eigen cartooneske stripstijl met veel overdrijving en humor. . De illustratoren winnen het op punten van de schrijver in dit grappige niks-aan-de-hand-boek vol weetjes en extra’s.

Edward van de Vendel levert een onderhoudend maar ook wat obligaat verhaal af. Het wachten is op weer eens een mooie en zorgvuldige roman van deze schrijven, zoals De dagen van de bluegrassliefde. Van de Vendel gaat wel erg kwistig met zijn talent om: zijn projecten en uitgaves zijn nauwelijks bij te houden, hij maakte ook nog even een boek over Ajax. Leuk allemaal maar als je zo goed kunt schrijven, ben je in mijn ogen verplicht om de zoveel jaar een roman af te leveren die er toe doet.

Dat neemt niet weg dat Sofie en de pinguïns een gezellig en geestig boek is dat het vooral goed zal doen als verjaardagscadeau. Voor wie van pinguïnshoudt, is dit een fantastisch boek en wie nog niet van pinguïns hield, gaat dat meteen doen.

Titel Boek:

Sofie en de pinguïns

Auteur:

Edward van de Vendel

Illustrator:

Floor de Goede, Ype en Willem

Kaft:
Tags : Dieren en natuurfotografiejeugdboekKinderboekstrip