close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Ben je soms kippig, niet goed bij je tok?

Marcel van Driel en Jeroen Schippers Billy de Kip Prentenboek
David & Goliath
Jort van der Jagt
Waardering: 8.0

Jort van der Jagt, onthoud die naam. Hij zet die zelf op de kaart met de illustraties voor Billy de Kip waarin hij zich naar hartelust kan uitleven. Mooie bouwwerken met veel techniek in een spannend en opwindend verhaal. Van der Jagt verrast met animatie-achtige technieken, op het randje van gelikt maar niet kil. Van der Jagt gebruikt mooie kleuren die veel sfeer oproepen.

Billy de kip is een in westernsferen en -kleuren verteld verhaal over de strijd tussen een kip en een vos. Geen worsteling tussen doetjes maar een heftig gevecht waarin geavanceerde apparatuur wordt ingezet. Het begint kalm, Billy bouwt een hek en de vos loopt op stelten, maar al snel is er geen houden meer aan. Ze klussen tegen elkaar op en timmeren ingewikkelde robots die hen letterlijk en figuurlijk boven het hoofd groeien. Billy moet toezien dat de vos een paar van zijn zusjes te pakken krijgt, die later nog blijken te leven.

De rijmende teksten moeten het hebben van de snelheid en humor (‘Ben je soms kippig, niet goed bij je tok?’). Op een slimme manier wordt er vaart gesuggereerd. Er ligt voortdurend dreiging op de loer en de suspense is voelbaar. Knap om een klassiek verhaal over een vos en kippen een nieuwe draai te geven. Minpunten zijn het onlogische gebruik van verleden en tegenwoordige tijd en het gebruik van een vertelstem. De ik-figuur komt er alleen in het begin en het eind aan te pas en zorgt slechts voor verwarring. Hij lijkt bedoeld om Billy op een voetstuk te zetten: ‘Zoals het gebeurd is, zo is het verteld. Billy de Kip is mijn vriend en mijn held.’ Laat de lezer Billy zelf maar tot held uitroepen.

Een mooi prentenboek dat op zichzelf staat, uitgegeven bij een kleine uitgeverij. Nu maar hopen dat de verleiding voor volgende delen wordt weerstaan. De installaties zullen vooral jongens aanspreken en dit het ideale cadeau voor stoere rouwdouwertjes en knutselaars.

Titel Boek:

Billy de Kip

Auteur:

Marcel van Driel

Jeroen Schippers

Illustrator:

Jort van der Jagt

Uitgever:

David & Goliath

Kaft:
Video description:

Prentenboek van Marcel van Driel en Jort van der Jagt

Tags : Dieren en natuurPrentenboekSpanning en avontuurVoorleesboek