close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
Nieuws

Belgische Kitty Crowther wint Astrid Lindgren Award 2010

Twee grote kinderboekenprijzen die genoemd zijn naar wereldberoemde schrijvers in twee dagen. De timing kan wel wat beter. Gisteren de Christian Hans Andersen Prijs en vandaag de Astrid Lindgren Memorial Award. Deze gaat dit jaar naar prentenboekenmaakster en illustratrice Kitty Crowther.

Crowther heeft een Zweedse moeder en een Engelse vader en werd in 1970 in Brussel geboren. Ze woont in Wallonië. In  1997 kreeg ze een Vlag en Wimpel voor haar prentenboek Mijn vriend Jim. Voor In het pikkedonker ontving ze in 2003 een Zilveren Penseel,  in 2005 gevolgd door opnieuw een Zilveren Penseel, voor Kleine Dood en het meisje.

Het zeer uitgebreide juryrapport vind je hier.

De Astrid Lindgren Memorial Award is de grootste prijs ter wereld voor kinder- en jeugdliteratuur. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 5 miljoen Zweedse kronen (ruim 495.000 euro). De prijs, in 2002 ingesteld door de Zweedse regering, wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver en een illustrator die volgens de jury ‘in de geest van Astrid Lindgren werkt’.

Zes Nederlandse schrijvers en illustratoren stonden op de longlist: Harrie Geelen, Peter van Gestel, Guus Kuijer en Joke van Leeuwen, Harrie Geelen en Marit Törnqvist.

Plaatje: