close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Niet voor angsthazen en schijtlaarzen

Bette Westera Waar was Bas? Prentenboek
Gottmer
Jan Jutte
Waardering: 7.5

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar griezelen en dat gaan we weten. Het lijkt steeds meer een gewoonte te worden dat uitgevers, auteurs en illustratoren in dienst van het onderwerp staan in plaats van hun artistieke hart te volgen. Het levert meestal een stroom van middelmatige boeken op die niet uit authenticiteit en inspiratie zijn geboren. Waar was Bas? van Bette Westera en Jan Jutte is een van de eersten in de ongetwijfeld lange reeks griezelboeken.

Het griezelverhaal van Westera en Jutte gaat over het verjaardagsfeest van Jeroen waarvan op de uitnodiging staat: Niet geschikt voor angsthazen en schijtlaarzen. Die boodschap is niet voor niks want iedereen weet dat Bas na het feestje van vorig jaar nooit meer is gezien. Klopt het wel dat hij is verhuisd naar een ander dorp? De ik-figuur uit dit prentenboek gaat in het landhuis met wel 20 kamers op zoek naar een goede verstopplek tijdens het spelen. Natuurlijk doet hij een verrassende ontdekking.

Dit keer geen rijmende versjes van Bette Westera en ze worden meteen gemist. Juist de rijm geeft haar teksten dat extra’s en nu is het niet meer dan een gewoon verhaal waarin de spanning ietwat langdradig wordt opgebouwd. Tot het heftige slot waarbij de discussie kan worden gevoerd, hoe ver je kunt gaan voor kleuters. Hier is het juist de tekst die redding brengt door het subtiele en relativerende slotzinnetje: ‘Maar kinderen zeggen zoveel…’.

De prenten van Jan Jutte zijn vertrouwd, hij brengt er vaart in door te spelen met de grootte van de illustraties en speelt vaardig met de hoeveelheid aan kamers en donkere plekken in het huis, en de schaduwen die dat oplevert. Het groene gezicht van Jeroen geeft een geheimzinnige lading, zijn we hier bij een spookfamilie beland?

Waar was Bas? is een conventioneel prentenboek, een tikje te traag maar met een origineel uitgangspunt en een verrassende slottwist. De Kinderboekenweek zal in het teken staan van het doseren van de spanning waardoor ook schijtlaarzen en angsthazen aan hun trekken komen.

Tags : doodkasteelKinderboekSchoolSpanning en avontuurVoorleesboek