close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Bang voor het moment dat haar geheugen terugkomt

E. Lockhart Wij leugenaars Jeugdboek
De Fontein
Sandra van de Ven
Waardering: 8.0

Er zijn van die boeken en films die bekend komen te staan om een ingesloten geheim dat een schokeffect teweeg brengt. Wij leugenaars van de Amerikaanse schrijfster E. Lockhart (pseudoniem van Emily Jenkins) komt zeker op dat lijstje. Op ongeveer driekwart zit er een onthulling in het verhaal die naar adem doet snakken en die niet kan worden prijs gegeven aan toekomstige lezers. Het zet alles op zijn kop en laat de lezer aan zich zelf twijfelen: heb ik het goed gelezen? Geef ze niet de kost die terug gaan lezen om te checken hoe het in elkaar steekt.

Gelukkig is het boek meer dan die confronterende schok. Wij leugenaars is een compact familiedrama waarin de strijd om de erfenis van de vermogende pater familias al is losgebarsten voor hij is overleden. Harris Sinclair bezit een privé-eiland met een aantal huizen waar de familie de meeste zomers doorbrengt. Zijn drie dochters gunnen elkaar weinig en vinden van zichzelf dat ze recht hebben op het grootste deel van de nalatenschap. Ze maken elkaar onderhuids het leven zuur waardoor de (vakantie)sfeer gespannen is, tot grote ergernis van de kleinkinderen. Wij leugenaars wordt verteld vanuit het perspectief van kleindochter Sinclair, die optrekt met twee andere kleinkinderen en een familielid van de nieuwe vriend van één van de tantes. Ze noemen zich de leugenaars. Cadence valt als een blok voor die laatste: hij heet Gat en is gekleurd en daar heeft de grootvader moeite mee, zonder dat hij daar direct over is.

De vele onderhuidse spanningen en intriges maken het verhaal fascinerend. Net als het gegeven dat Cadence een ongeluk heeft gehad en zich niet alles van de vorige zomer meer goed kan herinneren. Het boek beschrijft haar eerste vakantie na het ongeluk op het eiland. Wat er pecies is gebeurd blijft in het midden en hangt als een waas boven de gebeurtenissen. De hele familie gaat omzichtig met haar om en lijkt bang voor het moment dat haar geheugen terugkomt. Geen ongegronde angst en daarmee zitten we dicht bij de spectaculaire twist die dit boek zo bijzonder maakt. Maar daarnaast is het ook erg goed geschreven, zijn de karakters overtuigend en zijn de literaire sprookjes tussendoor (‘Er was eeens een koning die drie beeldschone dochters had’) vilein en geestig. Wij leugenaars is een jeugdboek dat ook veel volwassenen zal bekoren, vanwege de beklemmende en herkenbare beschrijving van de familie. Een soort Festen, maar dan anders.

Dit boek is inmiddels in meer dan twintig landen verschenen en de filmrechten zijn al verkocht. Logisch, het is een gelaagd drama met veel klassieke thema’s zoals hebzucht, afgunst en machtsmisbruik. Een onvervalste pageturner.

Titel Boek:

Wij leugenaars

Auteur:

E. Lockhart

Vertaler:

Sandra van de Ven

Uitgever:

De Fontein

Kaft:
Tags : doodFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapoudersSpanning en avontuur