close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Annet Schaap wint Vlaamse Boekenleeuw: vierde grote prijs voor Lampje. Boekenpauw gaat naar Marit Törnqvist voor Het gelukkige eiland.

Ook de Boekenleeuw is voor Lampje en daarmee is Annet Schaap de eerste schrijver die alle vier grote prijzen voor hetzelfde kinderboek in ontvangst mocht nemen. Na de Nienke van Hichtumprijs, de Woutertje Pieterse Prijs en de Gouden Griffel. De Boekenpauw voor de beste illustraties gaat ook naar uitgeverij Querido en ook naar een Nederlandse. Marit Törnqvist wint de prijs voor haar boek De Gelukkige Eiland.

De Boekenleeuwjury geeft aan zich er bewust van te zijn dat het  debuut van Schaap al ruim is bekroond en met lof overladen. “Maar dat weerhoudt de jury er niet van zich ook te laten meeslepen en overrompelen door een weergaloos sprookje. ‘Wat fijn dat er weer zo’n boek is’, verzuchtte een van de juryleden. Een boek om in te verdwijnen, nog een keer te lezen en bij te knorren van literair leesplezier. Heel af en toe is er zo’n boek dat die speciale magie heeft en er met kop en schouders boven uitsteekt. De jury van de Boekenleeuw kan niet anders – maar doet dat met veel overtuiging en enthousiasme – dan ook deze prijs toe te kennen aan het boek dat al zoveel prijzen won”.

Van Lampje zijn inmiddels zo’n 60.000 exemplaren verkocht. Vorige week werd bekend dat de filmrechten zijn verkocht en volgend jaar is er een theatervoorstelling naar het boek te zien. Annet Schaap maakte bekend dat er op korte termijn een klein boekje van haar uitkomt en dat de voorbereidingen voor een tweede roman zijn gestart.

De jury van de Boekenleeuw bestond uit: Sofie De Jonckheere (docent Nederlands), Jaap Friso (recensent, voorzitter), Jan Lambrechts (Beste Boekenmeester 2018), Dirk Nielandt (Laureaat Sabam Jeugdliteratuuraward 2013) en Iris Van Germeersch (boekhandelaar).

De Boekenpauwjury zegt over Het gelukkige eiland van Marit Törnqvist: “Een prentenboek dat poëtisch is, maar nooit zwaar op de hand. Waarin de wisselwerking tussen tekst en illustratie zo goed als perfect is, met illustraties die zowel speels als dromerig en gevoelig zijn en waarin elke bladzijde een kunstwerk op zich is. Het is een boek dat precies de juiste snaar raakt, recht naar je hart gaat en daar waarschijnlijk ook voor lange tijd blijft zitten, van een auteur/illustrator die al jaren op hoog niveau presteert, maar zichzelf toch weer overtreft.”

De jury van de Boekenpauw bestond uit: Jury: Patrick Jordens (recensent), Johan Devrome (docent, illustrator, vormgever), Tine Kuypers – voorzitter (Iedereen Leest), Els Van den Abeele (eindredactie Ketnet), Karla De Ceulener (boekhandelaar).

De prijzen werden uitreikt op de Boekenbeurs in Antwerpen, beide winnaars krijgen een bedrag van € 2500,–. De Boekenleeuw en Boekenpauw lieten een jaar verstek gaan vanwege gebrek aan sponsoring. De organisatie liet vandaag weten dat het voortbestaan van de prijzen voor de komende jaren is verzekerd.