close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Kinderboekenagenda 2021 – een overzicht van evenementen, prijzen en bijzonderheden

Een nieuw jaar vol nieuwe kansen. Wat hebben we daar een behoefte aan. Het zou zomaar kunnen dat er dit jaar weer meer mogelijk is maar voorlopig blijft de toekomst nog ongewis. Dus voor wat het waard is de kinderboekenagenda van 2021, uiteraard geheel onder voorbehoud. Geef mij vooral wijzigingen en aanvullingen door.

AGENDA:

15 januari Elspeet Conferentie – (online) de bijeenkomst voor iedereen uit het boekenvak. Het thema is All Inclusive. Dit keer wordt er geen boekverkoper van het jaar verkozen omdat in deze bijzondere tijd alle boekverkopers in het zonnetje worden gezet als dank voor hun harde werk.

28 januari tot en met 3 februari Poëzieweek Het thema van de negende poëzieweek is Samen.

januari Uitreiking Constantijn Huygenprijs aan Guus Kuijer. In juni 2020 werd bekend dat Kuijer de prijs ter waarde van € 12000,– krijgt voor zijn hele oeuvre.

20 tot en met 30 januari Nationale Voorleesdagen – centraal staat het boek Coco kan het! van Loes Riphagen. Of het Voorleesontbijt door kan gaan, is nu nog onbekend.

26 maart Start ‘Geef een boek cadeau’. Campagne om zoveel mogelijk kinderen met boeken te laten kennismaken. Dit jaar is ‘Brief voor de Koning’ van Tonke Dragt voor € 3,50 euro te koop.

2 april Internationale Dag van het Kinderboek. De geboortedag van Hans Christian Andersen.

8 april Uitreiking Woutertje Pieterse Prijs.Voor de 34e keer. In februari worden de nominaties bekend gemaakt en die geven doorgaans een idee van wat we de rest van het jaar op prijzengebied kunnen verwachten. Nieuw in de jury zijn: Marjolein Wolf en Jeroen Dera. Abdelkader Benali is de nieuwe voorzitter.

mei Annie M. G. Schmidt-lezing. Koos Meinderts houdt de 21e lezing die vorig jaar geen doorgang kon vinden.

mei Theo Thijssenprijs. De winnaar van de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs wordt bekend gemaakt. De prijs ter waarde van € 60.000,– gaat naar een kinderboekenschrijver voor zijn hele oeuvre. In 2018 won Bibi Dumon Tak de prijs. Doorgaans is de uitreiking in september.

10 tot en met 16 mei Kinderjury Stemweek

21 mei Geef een prentenboek cadeau! Max en de Maximonsters van Maurice Sendak. Zie 26 maart

30 mei Het Mooie Kinderboekenfestival in Amsterdam (13 juni Den Bosch)

juni Bekendmaking Zilveren Griffels en Zilveren Penselen – en waarschijnlijk ook weer Vlag en Wimpels, als de regelementen hetzelfde zijn.

2 juni Finale Pabo Voorleeswedstrijd

9 juni Dag van de Jonge Jury met uitreiking Prijs van de Jonge Jury

14 tot en met 17 juni  Bologna’s Children’s Book Fair – op verschillende kalenders staat de Internationale Kinderboekenbeurs nog in april gepland. Vorig jaar was dit een van de eerste grote internationale evenementen die werd afgelast. Nu is hij uit voorzorg alvast verplaatst.

21 juni (in de week van) Bekendmaking winnaars Kinderjury

19 september Bekendmaking en uitreiking Thea Beckmanprijs – dit jaar gaat de prijs naar het beste historische boek voor kinderen boven de 12 jaar.

17 tot en met 26 september Boekenweek voor Jongeren – met verkiezing Beste Boek voor Jongeren

6 oktober Bekendmaking Gouden Griffel en Gouden Penseel. Voorafgaand aan de Kinderboekenweek. Er staat opnieuw geen Kinderboekenbal in de agenda van het CPNB.

6 tot en met 17 oktober Kinderboekenweek. Het thema is ‘worden wat je wil’, over beroepen. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt geschreven door Bette Westera en het prentenboek wordt gemaakt door Mark Janssen.

1 tot en met 30 november Nederland Leest Junior –het boek is nog niet bekend gemaakt.

6 november Middag van het Kinderboek

Speciale dagen en weken rond schrijvers en boekenpersonages:

26 februari tot en met 7 maart Dolfje Weerwolfje Week – Dolfje bestaat in 2021 vijfentwintig jaar.

21 tot en met 30 maart Kikkertiendaagse

25 maart Paul Biegeldag

12 tot 22 mei Annie M. G. Schmidt week

13 september Roald Dahl Dag

Opvallend:

In januari verschijnt Stach, een 64 pagina dik tellend magazine van uitgeverij Lemniscaat dat twee keer per jaar gaat verschijnen en uiteraard voornamelijk zal gaan over boeken die bij Lemniscaat verschijnen. Een paar jaar geleden is zonder succes geprobeerd de Lemniscaat-krant nieuw leven in te blazen. Stach is genoemd naar de hoofpersoon uit het boek Koning van Katoren, dat precies 50 jaar geleden  verschenen.  Jan Terlouw, de auteur van het boek, wordt in november 90 jaar.

Uitgeverij Luitingh Sijthoff lanceert in februari een boekenserie over Black Lives Matter onder het motto ‘Een betere wereld begint hier’, met in eerste instantie drie titels. Eindelijk verschijnt er ook een boek in Nederlandse vertaling van ALMA-winnares Jacqueline Woodson: Brown Girl Dreaming, bij uitgeverij Volt.

Er lijkt vooralsnog geen stroom aan coronaboeken op komst. Koos Meinderts heeft een prentenboek over het onderwerp geschreven dat verschijnt bij uitgeverij Hoogland & Van Klaveren. In mei komt Marc ter Horst met het non-fictieboek Viruswereld ‘over snot en superspreaders’, met illustraties van Wendy Panders.

Boeken om in de gaten te houden, die voor de eerste maanden van dit jaar zijn aangekondigd:

Zonder titel – Erna Sassen, De Goddenbroers – Meg Rosoff, Samen gaan bouwen – Oliver Jeffers, Zomaar een dag, bij zomaar een vijver – Bibi Dumon Tak, Dwarsloper – Mijke Pelgrim, De hele tijd – een lang dierenverhaal van Toon Tellegen, met illustraties van Geerten Ten Bosch, Wandert. De laatste jongen die naar zijn ouders luisterde – Yvonne Jagenberg, gebaseerd op het verhaal van haar vader – Sara Paletti, nieuwe serie van Manon Sikkel, met illustraties van Esther Leeuwrik,  De goede dieven -Katherine Rundell, Let goed op – Jason Reynolds, Het wolvenboek – Pieter Feller, Das – Diet Groothuis, Hoe lief ik je heb – gedichten om van te houden, de opvolger van Ik wou dat ik een vogel was – met gedichten van o.a. Willem Wilmink, Bette Westera en Jaap Robbe, met illustraties van Sophie Pluim,  De nacht van Ronke – Jef Aerts, Groot Biegel Sprookjesboek, dertig van zijn mooiste verhalen, met illustraties van Charlotte Dematons, De prins en de naaister – Jen Wang, een graphic novel die werd getipt door Linda Dielemans in de GVP.