close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Sinterklaas zou nu 1800 jaar oud zijn.

De ophef rond Sinterklaas en vooral de zwartheid van zijn pieten gaat ook aan kinderboeken niet voorbij. De afgelopen jaren verschenen al voorzichtig prentenboeken met andersgekleurde pieten, maar de hele boel moet blijkbaar ineens op de schop want nu zijn ook ineens nog twee boeken over die prangende vraag: Bestaat Sinterklaas eigenlijk wel?

Misschien is er te weinig aandacht geweest over die grote leugen in het kinderleven, de existentiële vraag over het bestaan van de goedheiligman. Hoe gaan we om met die ontdekking, die ergens in het kinderleven op gaat spelen als blijkt dat er heel veel dingen niet kloppen? Op die vragen gaat Bette Westera op verzoek van een moeder in. Westera legt uit dat het Sinterklaasfeest in de Germaanse traditie staat en veel rituelen gestoeld zijn op de vererering van de God Wodan. Daarom zetten we onze schoen (offergaven), deelt de Sint cadeautjes uit en rijdt hij op een schimmel (Wodan reed op een wit paard door de lucht om het donker te verjagen). En passant komen we te weten dat als de Sint nog leefde hij nu 1800 jaar zou zijn. 

En misschien staat in dit boekje wel de meest rustige en evenwichte bijdrage aan de Pietendiscussie. Westera belicht de kwestie van meerdere kanten zonder een oordeel te vellen. Daarnaast leert ze ons dat Spanje zo'n beetje het enige land in Europa is waar op geen enkele manier Sinterklaas wordt gevierd. Een uitermate fijn boekje met voorleesverhalen én uitleg en illustraties van Barbara de Wolf die door hun knutselige opzet uitstekend bij dit feest passen. Een handig boekje dat kan helpen het gesprek over Sinterklaas op te brengen, zonder dat de verwarring nog groter wordt. Westera gaat op een logisch niveau in op kindervragen, legt vooral uit en velt geen finale oordelen. 

Hoe oud is Sinterklaas? (naar een idee van Sandra Leijesen), tekst: Bette Westera, illustraties: Barbara de Wolf. Uitgeverij SBA Pers. Cijfer: 8,0

Sinterklaas voor grote kinderen is nadrukkelijk verboden voor kinderen onder de zeven en dat maakt het natuurlijk extra spannend en interessant. Dit prentenboekje van een mysterieuze schrijfster die luistert naar de naam Chariva (google laat weten dat ze schrijver, marketeer en foodie is), onthult heel direct het raadsel. 'Vandaag is de dag dat jij mijn Grote Geheim gaat ontdekken. Maar eh, mondje dicht, hè?'. De lezer moet een geheimhoudingscontract tekenen waarna met veel omhaal duideiljk wordt dat er heel veel Sinterklazen zijn, die werken uit zijn naam. De Sint wordt neergezet als een held, die een aantal spectaculaire reddingen en wonderen heeft verricht maar om op 6 december 342 kwam er een einde aan het leven van Nicolaas. Om deze Sint te eren, vieren we nog ieder jaar pakjesavond, maar de man met de baard en mijter is een acteur (of een leraar van school). Letterlijk staat er: Ja, het één groot toneelstuk'.

Het wordt aardig verteld maar behoorlijk direct en gaat voorbij aan die tussenfase, waarin kinderen ervoor kiezen om de waarheid te weten maar toch nog te blijven geloven. Beetje flauw en kinderlijk geschreven ook. Opvallend is de keuze voor de illustratoren: het gelauwerde animatietrio Job, Joris en Marieke, bekend van hun met een Oscar bekroonde film. Prenten die het heel goed zouden doen in een tekenfilm inderdaad, maar in een boek minder tot hun recht komen.  

Sinterklaas voor grote kinderen (verboden voor kinderen onder de 7 jaar). tekst: Chariva, illustraties: Job, Joris en Marieke. Uitgeverij Kluitman. Cijfer: 6,5

Plaatje: