close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Edward van de Vendel wint Gouden Lijst 2016

Edward van de Vendel wint de Gouden Lijst 2016 voor de jeugdroman Oliver (8,0 op JaapLeest). De prijs in de categorie vertaald gaat naar Naar de top  (6,5 op JaapLeest) van Dan Gemeinhart in de vertaling van Tjalling Bos. De Prijs van de Jonge Jury is voor Shock van Mel Wallis de Vries.

De andere genomineerden voor de Gouden Lijst waren Grensgangers van Aline Sax en De Hemel van Bart Moeyaert. In de categorie vertaald was ook De Honden van Allan Stratton (vertaling Annelies Jorna) in de race.

D

Oliver van Edward van de Vendel is het afsluitende (maar uitstekend los te lezen) deel in een trilogie over Oliver en Tycho. De jury noemt het boek 'een ijzersterk uitgewerkte psychologische flashback vol emoties die vaak onuitgesproken blijven maar daardoor des te heftiger worden gevoeld. Met Oliver heeft Edward van de Vendel een roman geschreven met geloofwaardige personages die hij laat groeien naar volwassenheid in een poëtische taal, afwisselend ingetogen en confronterend'.

Er waren dit jaar 55 inzendingen voor de Gouden Lijst waarvan volgens de jury het aantal boeken dat boven de middelmaat uitstak relatief laag was. De jury schrijft in het rapport: 'Veel van de boeken waren vooral plotgericht met personages die niet dieper gaan dan de pagina’s waarop hun wel en wee beschreven wordt. Deze verhalen beklijven niet: ze zijn spannend voor de duur van het boek en vaak zelfs dat niet. Hier ligt een uitdaging voor uitgevers. De periode tussen twaalf en vijftien jaar is een cruciale periode in de leesontwikkeling en verdient daarom boeken die het lezen dubbel en dwars de moeite waard maken. Wat nodig is, zijn verhalen die buiten de lijntjes durven te kleuren, die verwachtingen doorbreken in plaats van voortgaan op een weg die al te vaak is bewandeld. Dat zijn de verhalen die lezers laten groeien en die hun vermogen zich te verplaatsen in een ander, hun zelfreflectie en hun kritisch denken stimuleren. Het zijn boeken waarover je als leraar of ouder met jongeren in gesprek kunt gaan. Gelukkig kwam de jury dit soort verhalen wel tegen, maar ze had er graag meer gelezen.'

De jury bestond uit Ingrid Bon, Toin Duijx, Helma van Lierop (voorzitter), Evy van Raak en Jos Walta. De prijzen werden vandaag uitgereikt op de dag van de Jonge Jury in TivoliVredenburg. 

 

 

 

 

Plaatje: