Querido
Marije Tolman
Vosje is bovenal een beeldboek waarin illustratrice Marije Tolman wonderbaarlijke technieken toepast. Ze zwierf door heel Nederland om natuurfoto’s te maken, van bossen, duinen en vlaktes. Op de zwart-wit foto’s tekende ze het verhaal over een vosje dat in een fel oranje kleur is afgebeeld. Het bijna fluoriserende effect van dat oranje is een van de bijzonderheden van dit boek. Het oranje vosje straalt ons tegemoet en dat werkt betoverend. Ik was meteen verliefd op dit vosje.
De opzet lijkt enigszins op die van het drietal boeken die Marije Tolman samen met haar vader Ronald maakte. Vader maakte de etsen en dochter tekende het verhaal daarin, waarbij er heel veel ruimte bleef. Dat is hier ook het geval. De natuur krijgt de ruimte en de dieren zijn er losjes ingezet. Het is het verhaal van een nieuwsgierig vosje dat op speelse manier met de andere dieren omgaat. Hij speigelt zich aan een aalschover en rent achter vlinders aan. Daar begint ook de tekst van Edward van de Vendel met een briljante eerste zin: ‘Vosje holt achter twee vlinders aan, want ze zijn paars’. Een heerlijke droge constatering met een logica die alleen in fictie mogelijk is.
Na een enorme sprong van een duinpan komt Vosje ongelukkig terecht en raakt in een soort slaapcoma waarin hij droomt over nog zijn prille leven. De droom is volledig in potloodtekeningen gevat, een prettige afwisseling met de foto’s. Vervolgens duikt op de foto’s ineens een mensenkind op een fiets op, naar wie de dieren kijken. Met een onbevangen nieuwsgierigheid, net zoals Vosje die had. Waardoor hij afdwaalde van zijn vossenouders en broertjes en zusjes. Het mensenkind brengt hem terug naar zijn familie en alles is goed. Vosje gaat heel impliciet over de balans tussen waakzaamheid en onbevangenheid en tussen veiligheid en avontuur en tussen droom en realiteit. Er is genoeg te beleven, zeker als je achter de paarse vlinders aangaat.
Een magische en dromerige vertelling die volledig geleid wordt door de betoverende beelden. Het is een bijzonder en gedurfd experiment en het pleit voor Tolman dat ze op zoek blijft naar een nieuwe beeldtaal en andere illustratieve vormen om een verhaal mee te vertellen. En ontroering mee op te roepen. Daarmee is ze in Vosje wonderwel geslaagd.
Klein puntje: de naam van Tolman had op de cover boven die van de auteur moeten staan. Niet om Van de Vendel te kort te doen want zijn tekst valt uitstekend op zijn plek. Maar Vosje is het product van Tolmans gedrevenheid en volhardendheid.