close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Verpletterend saai bakvissengeleuter

Manon Sikkel heeft nog maar een paar boeken geschreven maar hoort nu al thuis in het lijstje waarin ook Carry Slee en Francine Oomen staan. Auteurs die boeken schrijven die blijkbaar heel goed aansluiten bij de gedachten- en belevingswereld van vooral meisjes. Hun boeken worden steevast genomineerd voor prijzen van de Kinderjury en halen behoorlijke verkoop- en uitleencijfers. Een niet onbelangrijke overeenkomst is dat ze ook steevast kunnen rekenen op enige neerbuigendheid van recensenten. Die neerbuigendheid bestaat veelal vooral uit negeren. De boeken worden eenvoudigweg niet besproken. Of dat terecht is of niet, mag iedereen zelf beoordelen, als recensent grijp je misschien sneller naar de nieuwe Joke van Leeuwen dan naar de nieuwe Manon Sikkel. Deze week deed ik maar eens allebeide. En ik ben weer even genezen.

Sikkel schreef haar derde Izzylove roman. Izzylove is de internetnaam van Isabella waarmee ze een internetsite onderhoudt over de liefde waarvan het resultaat kriskras door het boek heen wordt gestrooid. Okay, het gaat over de liefde, net als het verhaal in het boek, maar voor de rest is het onduidelijk wat we met al die hinderlijke onderbrekingen aanmoeten.

Isabella gaat met haar moeder naar een begrafenis waar ze een jeugdvriendin ontmoeten, met diens zoon Jan, uiteraard een enorme hunk met zeegroene ogen. Jan en Isabella komen achter een geheim van hun moeders dat zo zijn sporen heeft nagelaten en verklaart waarom de jeugdvriendinnen niet zoveel contact meer hebben. Isabella raakt natuurlijk hoteldebotel verliefd op Jan en in dit soort boeken verloopt dat vooral via hyves en msn. Het geheim van hun moeders is niet meer dan een kapstokje om de titel aan op te kunnen hangen. Uiteindelijk draait het allemaal om Jan. Samen met haar vriendinnen bakvist Isabella er een eind op los en uiteindelijk wordt er dan gezoend. Op de begraafplaats, jawel de begraafplaats, want het cirkeltje moet wel rond.

Het kan best leuk zijn, een niks-aan-de-hand-liefdesverhaal dat goed afloopt. Maar helaas: Hoe lang zijn geheimen houdbaar? is verpletterend saai en voorspelbaar. Ook in dit genre moet het zoveel beter kunnen. Er is niks mis mee, een bouqetreeksje tussendoor, maar jonge lezeressen doen zichzelf echt te kort als ze zich beperken tot dit soort lectuur.

Titel Boek:

Hoe lang zijn geheimen houdbaar? door IzzyLove

Auteur:

Manon Sikkel

Kaft:
Tags : chicklitFamilieLiefde en vriendschapmeidenSchoolYoung Adult