close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Opa komt nog even terug om afscheid te nemen

Kim Fupz Aakeson Erik en opa Prentenboek
Querido
Edward van de Vendel
Kim Fupz Aakeson
Waardering: 7.5

De opa van Erik overlijdt onverwacht aan een hartaanval. Hij is nu een engel, zeggen zijn ouders, maar Erik kan weinig met het idee van opa in een witte jurk met vleugels. Gelukkig zit opa al snel weer op zijn nachtkastje. Opa is nog niet helemaal klaar, hij mist iets, maar weet niet precies wat. Samen met zijn kleinzoon gaat hij langs zijn herinneringen om uit te vinden wat het is dat hem dwars zit. Dat leidt tot een even verrassende als logische conclusie en dan is opa er echt klaar voor. En Erik eigenlijk ook wel. Niet dat ze minder verdrietig zijn maar ze hebben wel goed afscheid van elkaar genomen.

Het Deense duo Aakeson/Eriksson maakte meerdere prentenboeken over gezin en familie, zwangerschap en broertjes en zusjes, waarvan Zondag in ons land de bekendste is. Erik en opa stamt al uit 2004 maar is nu pas in een vertaling van Edward van de Vendel beschikbaar voor de Nederlandse markt. Een helder en compact verhaaltje over afscheid nemen en de dood dat doet denken aan het bekroonde Groter dan een droom van Jef Aerts waarin het overleden zusje eventjes terugkeert. Net als in dit boek geloven de ouders er weinig van, dat een overledene echt komt spoken maar ze elkaar in hun eigen waarheid waardoor die fraai in het midden blijft. Erik moet maar even rustig aan doen, denken zijn ouders, hij kan het verlies moeilijk verwerken. Daar hebben ze geen ongelijk in.

Op een lichtvoetige manier gaat het Deense duo het gesprek aan over plotseling afscheid moeten nemen van een dierbare. Daarbij is het van levensbelang om het leven te herdenken. Opa vertelt over de dingen die hij meemaakte en samen halen ze herinneringen op. ‘Dat je me hielp met zandkastelen bouwen, dat we gekke gezichten gtrokken toen Oma lever maakte bij het avondeten, dat we lelijke woorden zeiden als zij niet kon horen’. Dat is afscheid nemen, dat had opa gemist, want afscheid nemen bestaat wel degelijk.

Titel Boek:

Erik en opa

Auteur:

Kim Fupz Aakeson

Illustrator:

Eva Eriksson

Vertaler:

Edward van de Vendel

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : doodgrootoudersopaPrentenboekVoorleesboekziekte