close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+Leeftijd

Oma is plotseling verdwenen

Kate DiCamillo De vloek van de Vliegende Olifantes Jeugdboek
Lannoo
Harry Pallemans
Waardering: 8.0

De vloek van de vliegende olifantes is het tweede boek in een drieluik van Kate DiCamillo over drie vriendinnen, die prima los van elkaar gelezen kunnen worden. In het eerste deel Neem mijn hand stond Raymie in het middelpunt, nu staat Louise centraal, en er moet nog een deel over Billie, dochter van een politieagent volgen.

De familieachtergrond is in deze serie van belang. Raymie deed er alles aan om contact met haar weggelopen vader te krijgen en Louise komt uit een familie van circusartiesten, de Olifantes.  Haar ouders zijn om het leven gekomen en in dit verhaal vertelt ze zelf hoe haar oma haar plotseling meeneemt op een trip door Amerika. Een merkwaardige reis waarvan de bedoeling aanvankelijk onduidelijk is maar die Louise uiteindelijk van alles leert over haar afkomst en identiteit. Vooral nadat oma min of meer in het niets is opgelost. Een mysterieuze familievloek staat centraal, die heeft te maken met Louise’s grootvader die goochelaar in het circus was. Oma gaat de confrontatie met dat verleden aan maar heeft per brief een mededeling voor Louise die alles op zijn kop zet.

Boeken van Kate DiCamillo lezen doorgaans als absurde semi-realistische sprookjes waarvan lang niet duidelijk is hoeveel er serieus is bedoeld. De maffe ongein is soms moeilijk te scheiden van het levensechte verhaal, dat er wel degelijk doorheen schemert. DiCamillo heeft dat absurdisme blijkbaar nodig om een verhaal te kunnen vertellen, in sommige van haar andere boeken wordt dat te afstandelijk of ontspoort het. In De vloek van de Vliegende Olifantes groeit Louise uit van een typetje tot een hoofdpersoon van vlees en bloed in een aangrijpend verhaal.

Louise moet zien te dealen met de verhalen over haar familie die aan haar zijn verteld. Wie en wat kan ze nog geloven als het allemaal anders blijkt te liggen. Is het geoorloofd om te liegen vanuit goede bedoelingen of is dat onvergeeflijk? DiCamillo maakt duidelijk hoe ingewikkeld het kan zijn om de waarheid een plek te geven.  Het is belangrijk om te weten wie je bent en waar je vandaan komt en wie je familie is. Maar is er een geschikt moment om kinderen te confronteren met die realiteit? Misschien wel niet.

Maar het is het niet het einde van de wereld, laat DiCamillo in een ontroerend slot zien. Louise begrijpt haar oma, is haar zelfs dankbaar. Het cliché dat je dingen een plekje kunt geven, blijkt te kloppen. Louise komt terecht in een nieuwe liefdevolle omgeving vol versgebakken taarten, waar haar vriendinnen nog steeds welkom zijn.

 

 

Tags : amerikaAndere landencircusdoodFamiliegrootoudersjeugdboekLiefde en vriendschapmeidenomaproblemenreizenSpanning en avontuur