close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Moslims hebben zijn zus vermoord

‘Waarschijnlijk waren we vroeger gelukkig. Op de foto’s staan allemaal lachende mensen.’ Dat geluk is vijf jaar geleden, op 9 september, in een verwoestende klap om zeep geholpen toen Rose, de helft van een tweeling, om het leven kwam. Het gezin was op Trafalgar Square en Rose liep net langs die vuilnisbak met een bom erin, een van de vele die op hetzelfde moment ontploften in Londen.

Het blijft raadselachtig hoe de rest van de familie ongedeerd bleef. maar gewond zijn ze wel, in geestelijke zin. Na die dag zijn ze radeloos en weten ze geen raad meer met het leven. De vader blijft hangen in het verdriet en verliest zich in de alcohol: het lukt hem hem maar niet de as van zijn vermoorde dochter te verstrooien en een nieuwe start te maken. De moeder wil wel verder en zoekt haar geluk bij een lotgenoot die ze in de gespreksgroep ontmoet. Tweelingzus Jamine eet nauwelijks nog en verft haar haar roze.

Mijn zus woont op de schoorsteenmantel is geschreven vanuit het perspectief van de jongste zoon, Jamie van tien. Hij was 5 jaar toen zijn zus om het leven kwam en heeft weinig levende herinneringen aan Rose. Dat zorgt voor een vrijwel onoverbrugbare emotionele kloof met de rest van het gezin. Moeder verlaat het gezin en de vader verhuist met zijn twee kinderen, weg uit Londen, de stad waar het kwaad geschiedde en zoveel van die afschuwelijke moslims wonen. De vader bouwt een grote haat tegen buitenlanders en vooral moslims, want die hebben zijn dochter vermoord. Jamie kan thuis dan ook niets kwijt over zijn vriendschap met Sunya, een klasgenote met een hoofddoek. De twee vinden elkaar in hun fantasie over bovennatuurlijke krachten. Sunya en Jamie kunnen in hun rol als Girl M en Spiderman de hele wereld aan. De hele harde wereld, want het is niet misselijk wat ze voor de kiezen krijgen. De klasgenoten zijn keihard en het is in hun geval niet zo dat ze thuis de veiligheid vinden die ze nodig hebben. Volwassenen kunnen ook volledig de weg kwijt zijn. Vaders en moeders hebben niet altijd gelijk.
Jamie wil het leven veranderd zien en stort zich met een zus in een absurd avontuur. Ze doen mee aan de tv-show Britain’s Got Talent, vooral om hun ouders weer bij elkaar te brengen. Hier had de roman kunnen onstporen maar dat gebeurt niet. Integendeel, het is geloofwaardig en ontroerend, hoewel ook dit op een mislukking uitdraait. Een klein huiselijk drama zorgt ervoor dat Jamie breekt en zijn vader eindelijk de vader kan zijn die hij allang had moeten zijn. Het blijkt mogelijk om elkaar terug te vinden.
Het is enorm veel wat Pitcher ons voorschotelt maar er is weinig dat er aan de haren wordt bijgesleept. De meeste thema’s, zijlijntjes en gebeurtenissen passen organisch in elkaar en dat is een grote verdienste van deze debutante. Ze vliegt niet uit de bocht en dat had heel goed gekund. Er staat vrijwel niks in het boek dat er niet had moeten staan. Zelfs het optreden in het tv-programma is geen gekunstelde vinding. De verwijzingen op de cover naar bestsellers van anderen (Safran Foer en Ammaniti) zijn onlogisch en overbodig; dit intrigerende en gelaagde boek kan heel goed op eigen benen staan.

Het is geen post 9/11 roman of een kritische uiteenzetting op de rol van religie, alhoewel dat allemaal aan de orde komt. Het is vooral een roman over de onmacht om om te gaan met een groot verlies, bezien door de ogen van een onbevangen 10-jarig jongetje dat zowel zeer betrokken is als een buitenstaander. Humoristisch, spitsvondig en gelaagd: Mijn zus woont op de schoorsteenmantel is een heel bijzonder boek, voor iedereen vanaf 15 jaar. Ongetwijfeld een van de indrukwekkendste boeken van 2011.

Titel Boek:

Mijn zus woont op de schoorsteenmantel

Auteur:

Annabel Pitcher

Vertaler:

Ellis Post Uiterweer

Kaft:
Tags : aanslagactueeldoodFamiliejeugdboekLiefde en vriendschappolitiekYoung Adult