close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Even helemaal nergens zin in

Suzanne Lang Mopperkont Prentenboek
Van Goor
Janneke Schotveld
Max Lang
Waardering: Grappige animatie, sterk verhaal

Grumpy Monkey van Suzanne en Max Lang is eindelijk in het Nederlands vertaald. Het boek (er is ook een vervolg: Grumpy Monkey Party Time) is al sinds verschijning in 2018 een bestseller in meerdere landen en een favoriet van veel kinderen. Dat laatste is goed voor te stellen want alleen al de cover van Mopperkont krijg je niet snel meer uit je systeem. Een aapje met een stevige unibrow kijkt je boos aan en past net aan op de voorkant.

De Amerikaanse Suzanne Lang schreef een verhaal over chagrijnig zijn. Haar in Duitsland geboren man Max Lang illustreert de prentenboeken van zijn vrouw en is daarnaast animator. Hij werd twee keer voor een Oscar genomineerd, waaronder voor de animatiebewerking van De Gruffalo. Mopperkont heeft de stijl en het gevoel van een animatiefilm in Disneysferen, maar dan zonder het echte Disneygevoel. Kleurige illustraties met harde lijnen van dieren, met veel beweging en expressie, vol koddige oogopslagen en overdreven verbazing, vrolijkheid en boosheid.

Jim, het aapje van de cover, is mopperig maar dat ontkent hij ten stelligste: ‘Ik ben niet mopperig’. De anderen proberen hem vergeefs op te fleuren, hij heeft nergens zin in; en van binnen wordt hij maar niet blij. Dan volgt de uitbarsting op een rode pagina waarop Jim uitroept dat hij echt geen mopperkont is. Het slot is reflectief en verrassend, maar net iets te ver doorgevoerd. Waar je verwacht dat Gijs zijn buurjongetje weer aan het lachen krijgt, besluiten ze samen dat het een prachtige dag is om een mopperkont te zijn. Dan volgt er een overbodige opmerking die de kracht enigszins onderuit haalt.

Herkenbaar en leerzaam: het is geen ramp om je zomaar rot en ellendig voelen en even geen zin te hebben. Maar anderen hebben dat niet altijd door. Mopperkont is geschikt om met kleuters door te praten over wat het betekent om niet zo lekker in je vel te zitten en hoe je daarmee omgaat. Over het verschil tussen mopperen, foeteren, klagen, brommen, mekkeren, piepen en zeuren.

Een mopperig boek dat vrolijk stemt.

 

Tags : Dieren en natuurhumorillustratiesPrentenboekVoorleesboek