close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Liefde in tijden van wanhoop

Esther Walraven Daan & Nadia Jeugdboek
Van Goor
Waardering: 6.0

Twee tegengestelde karakters uit een verschillende leefomgeving, met een minimale kans dat ze elkaar normaal gesproken tegenkomen. De auteur organiseert in het boek zo snel mogelijk die ontmoeting, laat de liefde opbloeien (liever niet zonder slag of stoot) en, niet onbelangrijk, beschrijft het verhaal wisselend vanuit het perspectief van beide personages en zet hun naam boven de hoofdstukken. Voila, een beproefd recept voor een hedendaags jeugdboek dat we kennen van recente buitenlandse voorbeelden als Eleonar & Park en Als geen ander. Het Nederlandse equivalent is er nu ook: Daan en Nadia, het fictiedebuut van Esther Walraven (ze schreef twee non-fictieboeken voor kleinere kinderen), over een jongen met een hersentumor en een meisje met een trauma.

Daan is de gevierde drummer van een band die op het punt staat om door te breken. Hij komt een warm nest gezin en heeft veel vrienden. Hij komt na een toeval in het ziekenhuis terecht en daar wordt de ernstige diagnose gesteld. Hij loopt er Nadia tegen het lijf, zij heeft juist weinig aanlsuiting met anderen en een enigszins getroebleerde relatie met haar ouders. Ze is opgenomen omdat ze heeft geprobeerd een einde aan haar leven te maken na een poging tot verkrachting door haar oom. De twee jongeren blijven ook na het ontslag uit het ziekenhuis aan de praat, tijdens deze heftige periode waarin hun wereld op de kop staat. Daan gaat de strijd aan met zijn ziekte maar moet teleurstellingen accepteren en onder ogen zien dat hij niet oud gaat worden. Een confronterend verhaal over de dood dat zo in het tv-programma Over mijn lijk kan.

Dat Daan en Nadia elkaar leuk gaan vinden, is vanaf de eerste bladzijde duidelijk, net als dat het moeizaam zal verlopen. Die voorspelbaarheid blijft door het boek heen sluimeren. Walraven maakt het niet echt aannemelijk waarom deze twee voor elkaar vallen, ze vertelt het en laat het gebeuren maar het komt niet aan, vooral omdat er veel wordt uitgelegd. Gevoelens en gedachten worden uitvoerig beschreven waardoor de spanningsboog en ruimte voor verbeelding minimaal zijn. Stilistisch valt er weinig te genieten. Voor jongeren kan dit een aansprekend boek zijn omdat het vlot wegleest en veel herkenbare situaties en emoties beschrijft. Maar het maakt de noemer waaronder onder het is verschenen (‘Best of Young Adult) niet waar.

Meisje en jongen worden een soort van verliefd, klampen zich aan elkaar vast en moeten dealen met nieuwe tegenslagen. Daan wordt opnieuw ziek en Nadia gaat confrontaties aan.  Het is dapper (en ongebruikelijk) dat Walraven het boek deels in mineur laat eindigen maar ook dat doet een beetje plichtmatig aan.

 

 

 

Titel Boek:

Daan & Nadia

Auteur:

Esther Walraven

Uitgever:

Van Goor

Kaft:
Tags : doodjeugdboekLiefde en vriendschapRuzie en pestenziekenhuisziekte