close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

In de schaduw van een beroemde vader

Rindert Kromhout Een Mann Jeugdboek
Leopold
Waardering: 8.0

Rindert Kromhout heeft een fascinatie voor kleurrijke kunstenaarsfamilies. Hij schreef tussen 2010 en 2015 een bijzondere trilogie over de Bloomsbury-groep, (Soldaten huilen niet , April is de wreedste maand en Vertel mij wie wij waren) en komt nu met een boek over de familie Mann. Ook een familie met veel kunstenaarsbloed. Thomas Mann (Dood in Venetië, De Buddenbrooks en De Toverberg), en zijn oudere broer Heinrich Mann zijn invloedrijke romanciers in het vooroorlogse Duitsland.Thomas Mann heeft samen met zijn vrouw Mielein een groot gezin waarin de tweeling Klaus en Erika opvalt door hun eigenzinnigheid.

Een Mann is geschreven vanuit het perspectief van Klaus Mann, die uiteindelijk ook schrijver werd, maar altijd in de schaduw van zijn beroemde vader bleef. Een zoon die zijn leven lang bezig is zich te ontworstelen aan zijn vader en tegelijkertijd naar zijn goedkeuring smacht. Klaus trekt zich terug in Heidelberg en probeert in woorden vorm te vinden voor zijn ambivalente gevoelens richting zijn vader. Hij beschrijft de jeugd in de excentrieke familie, zijn vriendschappen en vooral de symbiotische relatie met zijn zus Erika, het oogappeltje van zijn vader. De raamvertelling geeft een interessant beeld van het artistieke milieu in Duitsland (vooral München) tijdens de opkomst van het nationaal-socialisme. Het gevaar wordt gebagetellisseerd door de elite waartoe de Manss behoren. Parallellen naar deze tijd liggen dan ook voor de hand. De Manns zitten vast in hun eigen intellectuele milieu en missen de voelsprieten voor wat er onder het ‘gewone volk’ leeft.

Klaus en zijn zus Erika zijn onverbloemde snobs en leven zonder schroom op die manier. Ze zijn vrij in alles, in hun ambities en kunstzinnigheid en hun seksuele interesses. Een voorkeur voor hetzelfde geslacht is volstrekt gewoon, al verlooft de homoseksuele tweeling zich dan wel weer. Vooral het coming-of-age gedeelte in dit boek intrigeert. De moeizame vader-zoon relatie is al wel snel verteld en wordt in meerdere varianten herhaald zonder dat Kromhout helemaal de vinger op de zere plek weet te leggen.

Een Mann is een fijne historische roman om in meegevoerd te worden. Het is door de chronologie wat rechttoe-rechtaan en het gebrek aan drama en echt ingrijpende ontwikkelingen rechtvaardigt zo’n lijvige roman misschien niet helemaal. De Bloomsbury’s waren veelzijdiger en kleurrijker, waar de familie Mann wat eendimensioner is. Desallniettemin vertelt Kromhout opnieuw een goed gedocumenteerd en interessant verhaal. Over mensen die leven van en voor de kunsten en op een zekere, jaloersmakende manier vrijgevochten zijn, maar toch ook weer worstelen met onzekerheden.

Tags : duitslandFamiliehomojeugdboekkunstLiefde en vriendschapOorlog en misdaadouderspolitiek