close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+Leeftijd

Een koppotige op de vlucht

Els Pelgrom Het levende hoofd Jeugdboek
Luitingh-Sijthoff
Sylvia Weve
Waardering: Eigenzinnig nakomertje van Pelgrom verzandt in wirwar van lijntjes

Zestig jaar na haar debuut en vijftien na haar laatste publicatie ligt er een nieuw boek van drievoudig Gouden Griffel-winnares Els Pelgrom (88) en dat mag gerust een verrassing heten. De komende tijd verschijnen haar bekroonde boeken De kinderen van het achtste woud en Kleine Sofie en Lange Wapper opnieuw; de heruitgave van De eikelvreters uit 1989 kwam eerder dit jaar op de markt en blijkt nog steeds erg actueel en alleszins de moeite van het (her)lezen waard.

Dit nakomertje heet ‘Het levende hoofd’ en is een even wonderlijke als bizarre parabel over een kaal puberhoofd zonder lichaam dat al jaren ligt te vegeteren in de slaapkamer bij zijn oma. Een gekko die wensen mag uitspreken zorgt ervoor dat hij armen en benen (én haar en drie witte veren)  krijgt en voor het eerst mobiel wordt. Samen trekken ze de wereld in want Meneertje Witteveertje, zoals de gekko hem gaat noemen, is vastbesloten ‘zijn portie van het leven op te gaan eisen’. Hij verwondert zich over de schoonheid van de wereld en op hun beurt bevreemden andere zich over deze merkwaardige verschijning, die het best te omschrijven is als een koppotige van kindertekeningen. Op een universiteit wordt hij voorgesteld als een soort proefdier en loopt het uit de hand. Samen met de gekko en zijn oma slaat hij op de vlucht. De vraag is wie er precies bang is voor wie?

Het begin van Het levende hoofd is intrigerend en veelbelovend: Pelgrom maakt het bizarre gegeven van een hoofd dat tot leven komt aannemelijk en je leeft zowaar met het merkwaardige wezen mee. Halverwege verlegt ze de focus en ontaardt het boek in een wirwar aan lijntjes waarin tussen de regels door commentaar valt te lezen op onderwijs, wetenschap en technologie.

Het levende hoofd is met de illustraties van Sylvia Weve een mooie uitgave maar wel erg excentriek en eigenzinnig en niet het boek waar we deze belangrijke kinderboekenschrijfster vooral om zullen herinneren.

Deze bespreking stond op 1 juli in de cultuurbijlagen van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden

Tags : Dieren en natuurFamilieFantasiejeugdboekLiefde en vriendschapmoederoudersOver JeugdliteratuurSchoolVoorleesboek