close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Gouden Boekje over zoekgeraakt koffertje op Schiphol

Sjoerd Kuyper Het robotje van Schiphol prentenboek
Rubinstein
Charlotte Dematons
Waardering: 7.5

De vermaarde Gouden Boekjes zijn tegenwoordig vooral een handig relatiegeschenk en worden regelmatig ingezet bij een heuglijke gebeurtenis. Van Freek de Jonge verscheen eerder dit jaar een boekje voor filmmueseum Eye (Met Annie en Joop naar de bioscoop) en deze maand komt er ook nog eentje uit over het Koninklijk Paleis op de Dam. Het robotje van Schiphol verschijnt ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de luchthaven en gaat over een koffertje dat zoek raakt.

De oplettende lezer ziet al meteen dat het koffertje verstopt zat achter een enorme koffer en aan de zijkant van de bagageband is neergezet. Opdat we niet denken dat ze op Schiphol onzorgvuldig met uw bagage omgaan, integendeel: als een ware superman ontfermt een vliegende robot (gemodelleerd naar het bovenste gedeelte van een verkeerstoren) zich erover en gaat op zoek naar de eigenaar. De zoektocht geeft een blik voor en achter de schermen van het vliegveld. Robotje vraagt aan passagiers en mensen die op Schiphol werken of zij misschien een koffertje zijn kwijtgeraakt. Bij de afdeling gevonden voorwerpen weten ze het wel en zo kan het koffertje net voordat het meisje in de trein stapt, terug worden bezorgd.

Sjoerd Kuyper schreef rijmende teksten bij dit idee van zijn vrouw Margje en maakt gebruik van de herhaling. Telkens de vraag over het koffertje met als antwoord dat het te klein is. Jammer van die enkele lijdende vorm om het rijmend te krijgen (daar komt een vliegtuig aan, het zal op Schiphol landen gaan) maar wel een mooi einde: hoe klein een koffertje ook is, de hele wereld past erin. Daar staat een schitterende prent van Charlotte Dematons bij waarin een tropsich eiland in een imaginaire koffer is gevat. De tekeningen van Charlotte Dematons, die onlangs aankondigde bij haar vaste uitgeverij Lemniscaat te vertrekken, zijn zoals we die kennen van haar bestseller Nederland: helder, realistisch en gedetailleerd.

Titel Boek:

Het robotje van Schiphol

Auteur:

Sjoerd Kuyper

naar een idee van Margje Kuyper

Illustrator:

Charlotte Dematons

Uitgever:

Rubinstein – Gouden Boekje

Kaft:
Tags : illustratiesluchthavenPrentenboekrijmverkeervliegtuigVoorleesboek