close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Mededogen met een monster

Mary Shelley en Maria Postema Frankenstein Jeugdboek
Blossom Books
Sophie Pluim
Waardering: 8.0

Frankenstein. Dat was toch dat monster dat door een mens werd geschapen? De klok horen luiden maar de klepel niet kunnen vinden want ik heb het boek nooit echt goed gelezen. Frankenstein blijkt de naam te zijn van de wetenschapper die een gigantisch wezen fabriceert, dat nooit een naam heeft gekregen.

Handig dat uitgeverij Blossom Books klassiekers in een nieuw jasje met ons deelt, zodat dit soort misverstanden worden opgehelderd. Eerder werd Romeo en Julia opnieuw uitgebracht, in een bewerking van Tiny Fisscher. Nu is het de beurt aan Maria Postema (vertaalster van o.a The Hunger Games en co-auteur van Dertiendagh) om de klassieker van Mary Shelly opnieuw aan het Nederlandse publiek te presenteren. Postema ging aan de slag met de oorspronkelijke uitgave van 1818 en de door Shelly vernieuwde en meest gangbare editie uit 1831.  Ze combineerde de,volgens haar, sterkste elementen van beide versies in een nieuwe vertaling.

De leeftijd van Shelly (ze was 18 toen ze Frankenstein schreef, aangemoedigd door de Engelse dichter Lord Byron) wordt vaak aangehaald maar misschien is dat minder opmerkelijk dan vaak wordt benoemd. Haar boek is op de keper beschouwd een verhaal over een gecreëerd schepsel dat hunkert naar liefde, en is daarmee bijna een romantische geschiedenis. Misschien wel meer dan een griezel-of horrorverhaal. Zo verschrikkelijk eng en gruwelijk is het nou ook allemaal weer niet. Het monster dat wetenschapper Victor Frankenstein in elkaar knutselt wekt vooral mededogen op. Hij wordt verstoten door zijn schepper die hem geen liefde geeft. En dan is hij geen lieverdje inderdaad.

Indringend en beklemmend zijn angsten van Victor voor het door hem zelf gecreëerde wezen. Hij heeft iets geschapen dat hij niet meer in de hand heeft en daarmee is het verhaal verbazingwekkend actueel. Met de razendsnelle technologische vooruitgang en de opkomst van robots, vergt het niet veel moeite om parallellen met onze huidige tijd te vinden. Waar liggen de grenzen van wat wij als mensen aan het maken zijn en welke rol speelt liefde en verantwoordelijkheid daarin? Door die vragen is Frankenstein behalve een goed leesbaar, ook nog steeds een relevant boek.

De briefvorm waarin het verhaal is gekaderd, doet nu wat gedateerd aan maar het is begrijpelijk dat Postem daar niet aan heeft getornd. Kers op de taart is de zorgvuldige vormgeving, van de gothic illustraties moet je houden maar ze passen bij de sfeer. De verantwoording en uitleg van Postema maken deze versie van Frankenstein helemaal af.

 

 

Tags : doodFamilieFantasieheruitgavehistoriejeugdboekklassiekerOorlog en misdaadSpanning en avontuur