close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Dit wilde ik niet verzinnen

Jef Aerts Elke dag iemand anders Prentenboek
Querido
Merel Eyckerman
Waardering: 7.0

De kleuren van de titelletters van Elke dag iemand anders lopen symbolisch in elkaar over. Het prentenboek met tekst van Jef Aerts en tekeningen van Merel Eyckerman gaat over een meisje dat wordt wie of wat ze maar wil. Elke dag van de week zoekt ze een andere hobby, professie of verschijning. Van diepzeeduiker en orkestleider tot de maan of een erwt. ‘Haar broer is een prinses en moet er helemaal bovenop’.

Het lijkt een prettige gave vol afwisseling, die tot veel variatie en plezier leidt. Ook voor het broertje van Juno die telkens een andere rol mag spelen in de fantasie. Maar het kan ook doorslaan. Bijvoorbeeld als Juno een enorm beest naar binnenhaalt dat als een razende tekeer gaat. Broertje Billy zit met een pleister onder het bed verstopt en Juno zegt sorry: ‘Dit wilde ik niet verzinnen’. Het leidt tot een kleine crisis waarbij Juno niet weet of ze nog wel iemand wil zijn. Dat kan natuurlijk niet, vindt Billy want je bent altijd jezelf nog.

In Elke dag iemand anders vallen vooral de prenten van Merel Eyckerman op. Ze kiest voor gekleurde kinderen en vult de tekst met haar illustraties aan waardoor het bijna meer een beeldverhaal is. Ze durft zowel klein als groot te schetsen en maakt er een bont geheel van. Eyckerman had nog wat meer nadruk op de eigenheid in haar stijl mogen leggen. Zoals de alter-egootjes van Juno die haar gespletenheid en verbeelding  aangeven.

Het verhaal laat een onbestemd gevoel achter omdat moeilijk te duiden is wat Aerts precies wil zeggen. Het gaat over jezelf zijn, over fantasie en de grenzen daarvan. Kun je doorslaan in je fantasie en schuilt daar het gevaar in dat jezelf kwijtraakt? Als dat de kern is, komt die niet helemaal uit de verf. Juno put vreugde uit alle metamorfoses. Maar broertje Billy verzucht aan het einde dat ze misschien voor één dag eens gewoon zijn zusje kan zijn.

Tags : broerFamilieFantasieillustratiesKinderboekmulticultiPrentenboekspelen