close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een interessante historische les in de schilderkunst

Lydia Rood De jongen die in de muur verdween Kinderboek
Leopold
Wouter Tulp
Waardering: 8.0

Dirk Tulp is stiekem  bij de anatomische les die zijn vader geeft en dat had hij beter niet kunnen doen. De jongen wordt onpasselijk en moet overgeven, een tafereeltje dat door de aanwezige schilder Rembrandt onverbiddelijk wordt vastgelegd. Dirk doet er alles aan om te voorkomen dat zijn vader het schilderij te zien krijgt want het was hem streng verboden bij de les te zijn.

De meeste in de fraaie reeks kinderboeken die het Haag Gemeentemuseum uitgeeft bij tentoonstellingen zijn prentenboeken, maar na Mister Orange van Truus Matti over Mondriaan is er gelukkig weer een heus leesboek van Lydia Rood. De jongen die in de muur verdween verschijnt bij de tentoonstelling over het beroemde schilderij ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt. Rood duikt in de wereld van de zeventiende eeuw, in de schilderkunst en vader-zoon relaties, analoog aan het kinderboek Strijd om de kathedraal van Jacques Vriens, waarin het ook om opvolging en verwachtingspatronen gaat.  Rood laat zien hoe belangrijk rangen en standen in de zeventiende eeuw waren en de onderlinge verhoudingen daardoor werden bepaald. Dat geldt ook voor het ouderlijk gezag, Dirk is als de dood voor het oordeel van zijn vader.

Dirk wil net als zijn vader chirurgijn worden maar kan niet goed tegen bloed en gaat van zijn stokje. Zijn vader mag dat natuurlijk niet weten want hij zal teleurgesteld zijn. Dirk heeft echt geleefd (1624-1682) en schopte het uiteindelijk tot bewindvoerder bij de VOC en officier in het Staatse leger. Lydia Rood baseert zich op bestaande personages en verrzon er een onderhoudend en interessant verhaal bij dat op een knappe manier gekoppeld is aan het schilderij. Dirk bewerkstelligt dat hij weer van het schilderij verdwijnt. L Het geeft inzicht in de schilderkunst en de handel in kunst.  Rembrandt schilderde in opdracht en was vooral bezig zijn opdrachtgevers daarbij gunstig te stemmen. Hij werd geholpen door leerlingen die in zijn naam (delen van) schilderijen maakten.

De jongen die in de muur verdween is een leerzaam maar ook spannend boek met veel gevoel voor de historische context.  Een knap geconstrueerd boek en een van de besten in de kwalitatief hoogstaande reeks van het Haags Gemeentemuseum.

 

Titel Boek:

De jongen die in de muur verdween

Auteur:

Lydia Rood

Illustrator:

Wouter Tulp

Uitgever:

Leopold/Gemeentemuseum Den Haag

Kaft:
Tags : geschiedenisKinderboekkunstschilderijtentoonstellingVroeger