close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Rashad is een hashtag geworden

Jason Reynolds en Brendan Kiely Echte Amerikaanse jongens Young Adult
Blossom Books
Maria Postema
Waardering: 7.5

Nog voordat de verfilmde bestseller The Hate U Give in 2017 op de markt kwam, schreven Jason Reynolds en Brendan Kiely samen al All American Boys. Waarmee het predikaat voor dat boek als ‘eerste jeugdroman over Black Lives Matter’ wat onder druk komt te staan. De auteurs doken in 2015 al in dit onderwerp, al komt de term niet voorbij. Wel het advies van de opvoeders over het contact met de politie: niet protesteren, niet terugvechten. ‘Hou je handen omhoog en je mond dicht. Doe wat ze willen, dan komt het allemaal goed’.

In het eerste hoofdstuk wordt minitieus beschreven hoe anders en harder de werkelijkheid is. De zwarte jongen Rashad wordt in een kruidenierswinkel met grof geweld toegetakeld door een witte agent. De verdenking van diefstal is bizar maar dat doet er blijkbaar niet toe. Rashad moet het bijna met zijn leven bekopen. Hij wordt de winkel uitgegooid en daar gaat het geweld nog even door, onder toeziend oog van omstanders, sommigen met een camera.

Een van de ooggetuigen is de witte Quinn die tot zijn verbijstering vaststelt dat de agent de broer is van zijn beste vriend. Deze Paul heeft Quinn de dood van zijn vader, een oorlogsveteraan, mede opgevoed. De erfenis van zijn vader, die tot een soort heilige is verklaard, weeg zwaar. Quinn staat voor een duivels dilemma: moet hij de waarheid vertellen en daarmee zijn directe omgeving afvallen.

De hoofdstukken over Rashad zijn geschreven door Reynolds (van het voor Beste Boek voor Jongeren genomineerde 67 seconden) en hij maakt van de zwarte jongen een geloofwaardig personage. Dat geldt in minder mate voor Quinn, vormgegeven door Kiely, die veel stereotyper is uitgewerkt. Meerdere auteurs die de verschillende hoofdstukken schrijven leidt lang niet altijd tot een evenwichtig geheel, en dat is ook hier niet het geval.

Rashad wordt, zoal in veel boeken over dit onderwerp, een symbool voor de zwarte beweging die tegen racisme en politiegeweld strijdt. Terwijl hij in afzondering in het ziekenhuis ligt, en als verdachte wordt gezien, komt er onder aanvoering van zijn broer een protest op gang. ‘Ik was een hashtag geworden’.

Voor wie bekend is met de andere jeugdromans over Black Lives Matter (bijvoorbeeld die het laatste jaar in het Nederlands zijn vertaald, zoals de boeken van Thomas maar ook  Stukjes van mezelf , Wat zou Martin doen? ) kan Echte Amerikaanse Jongens als meer van hetzelfde en mosterd na de maaltijd voelen. Ironisch omdat dit boek een voorloper was. En het is in die zin niet achterhaald omdat het nog steeds gaande is. Etnische profilering en politiegeweld zijn, vooral in de VS, helaas nog steeds actueel. En daarom is het belangrijk dat deze verhalen verteld blijven worden. En gelezen.

Tags : amerikaAndere landenFamiliegeweldjeugdboekLiefde en vriendschappolitiepolitiekSchoolSpanning en avontuurYoung Adultziekenhuis