Hoogland & van Klaveren
Sylvia Weve
Meneer Droste, de opa van Tiuri stopt als nachtwaker in het Kinderboekenmuseum waarin van alles te vinden is over schrijvers. Ze zijn ‘morsdood’ maar in het museum leven ze nog een beetje door. ‘Dat wil ik ook zo graag’, zegt hij tegen zijn kleinzoon. ‘Dat zou het afscheid minder moeilijk maken’. Tiuri vat het plan op om een boek over zijn grootvader te laten maken en vindt een uitgever en een schrijver. Dat boek gaat uiteindelijk ‘Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum’ heten.
Sjoerd Kuyper schreef in opdracht van het Kinderboekenmuseum een jubileumboek ter ere van het 25-jarig bestaan, dat door corona nauwelijks gevierd kan worden. Sylvia Weve maakte de illustraties. Het is een slim ‘verhaal in een verhaal’ (het Droste-effect) vol verwijzingen naar kinderboeken en personages, die in het echte museum uiteraard een rol spelen. Het gaat over de kracht van vertellen, wanneer een tekst een goed verhaal is en het plezier en de moeilijkheden van het schrijven zelf. ‘Wat voor een blog’, zegt Tiuri, als het over een ‘writer’s block’ gaat. De rol van de schrijvershanden uit het museum die soms gaan bewegen, en die door veel schrijvers begeerd worden, is magisch en mysterieus. Als ze eenmaal aan het werk gaan wordt alles helder, ‘alsof iemand een deur heeft opengezet en er wind binnen waait.’ Dan schrijft het verhaal zich bijna vanzelf.
Kuyper heeft van Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum een boeiende samensmelting van verhalen gemaakt die op meerdere niveaus te lezen zijn. Smullen voor de kinderboekenliefhebber, al die verwijzingen naar de jeugdliteratuur en het spelen met het Droste-effect. Kinderen zal dat minder zeggen en de vernuftige maar gecompliceerde structuur dreigt over hun hoofden heen te gaan. Dan blijft een onderhoudend verhaal over maar valt de gelaagdheid weg.
Deze ode aan het museum gaat over lezen en schrijven, en over het overdragen van verhalen. ‘Misschien is is schrijven uitgevonden om dingen te bewaren die nooit verloren mogen gaan’. En ook nog over de innige band tussen een opa en een kleinzoon, wat weer old skool Sjoerd Kuyper is.
Er zijn jubileumboeken die minder om het lijf hebben.