close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Waarom papa? Ik was er toch!

Annemarie Bon Challenge Kinderboek
Moon
Waardering: 7.0

Het boek opent met de begrafenis van de vader van Jens, die zichzelf van het leven heeft beroofd. Jens worstelt met veel vragen en een groot schuldgevoel. ‘Waarom is jouw dwalen verdwalen geworden, pap? Waarom heb je aan niemand de weg gevraagd toen je die echt kwijt was? Ik was er toch!’ Zijn ouders waren gescheiden en zijn vader ontwikkelde destructief gedrag en een groot drankprobleem. Hij liet speciaal voor Jens een brief achter die hij maar niet durft te lezen.

De moeder van Jens denkt dat een vakantie naar Torremolinos (door Jens al snel omgedoopt tot Horrormolinos) de zinnen kan verzetten maar dat pakt anders uit. Jens is bokkig en gaat zijn eigen gang en vindt al snel aansluiting bij een Nederlandse broer en zus met wie hij een kampeertocht door een natuurgebied gaat ondernemen. Zijn beste vriend, die met zijn ouders elders in Spanje met vakantie is, sluit zich bij hen aan. Die tocht loopt natuurlijk uit de hand, waarbij het afgekloven truth or dare van stal wordt gehaald. Jens wordt uitgedaagd in zijn eentje het einddoel te halen en tijdens die uitputtingsslag komt hij zichzelf en zijn verdriet op vele manieren tegen.

Het verhaalgedeelte met de vrienden is behoorlijk oppervlakkig, de ontwikkeling van de karakters is matig en de manipulatieve onderlinge verhoudingen zijn  voorspelbaar uitgewerkt. Met een dodelijk cliché als: ‘vriendschap is iets gecompliceerds, hoe meer je je hecht aan mensen, hoe meer je gekwetst en in de steek gelaten kunt worden’.

Het verhaal wordt weer interessant als het over schuldgevoel en rouwverwerking gaat. Jens’ gedachten keren als vanzelf terug naar de dood. Daarom was hij op trektocht gedaan,  want dan ‘zou hij eindelijk eens aan andere dingen kunnen denken dan de dood in eindeloze gedaantes.‘ In dergelijke fraaie zinnen toont Bon de kwaliteit van haar schrijverschap. Net als in de innerlijke dialogen van Jens met zijn vader waarin hij de vragen stelt die hem kwellen.

Bon beschrijft de gevoelswereld van Jens op een rake en intense manier en vooral het slot van het boek overtuigt. En misschien is de avontuurlijke inslag nodig om sommige jongeren tot lezen aan te zetten, dat is dan mooi meegenomen.

 

 

 

rare infostukjes – over biesbosch en dijkdoorbrakn (128)

Niets meer te verliezen

Tags : broerbuitenlanddoodFamiliejeugdboekLiefde en vriendschapmoederoudersoverlijdenrouwSpanning en avontuurvadervakantiezelfmoord