close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Alsjeblieft en graag gedaan

Leo Timmers Garage Gust Prentenboek
Querido
Waardering: 8.5

Je kon er op wachten: een prentenboek van de Vlaming Leo Timmers over een garage. In zijn meeste boeken komen voertuigen voor (vooral auto’s zoals in Boem, De kar van de koning en Wij samen op stap), en in Garage Gust komt dat samen. Gust gaat op een mooie dag vrolijk aan de slag. We zien hem bij zijn kleine garage een groot aantal spullen buiten zitten. Dat schept meteen verwachting: wat gaat er met die ouwe houtkachel, koekast en badkuip gebeuren?

Het ene na het andere dier arriveert met een probleempje bij de garage van varken Gust. Het koelsysteem is stuk, het zadel te klein of de wagen komt nauwelijks nog vooruit. De vaste remedie tegen alle complicaties is: Gust heeft nog wat spullen staan. ‘Alsjeblief en graag gedaan’. Met veel inventiviteit krijgt Gust de boel weer aan de praat en gebruikt hij alle materialen die opgestapeld lagen. Automatisch gaat de lezer bedenken welke spullen Gust zou gaan inzetten voor de volgende klant.

Timmers tekent heel precies, ik schreef als eens eerder dat het lijkt alsof zijn prenten op de computer zijn gemaakt maar niets is minder waar. Er straalt een frisse opgewektheid uit zijn werk, zeker uit dit boek. Voor alles is met speels gemak een oplossing en het creatieve slotakkoord sluit dat op een mooie manier af. De begeleidende teksten zijn kort en vooral krachtig door het slimme gebruik van de herhaling. De toevoegingen tussen haakjes vatten telkens het probleem samen (tere huid, zit niet fijn, geen dak gekocht) zonder dat veel woorden aan worden vuil gemaakt. Vuil maakt Gust zichzelf wel: Gust is smerig (beetje maar).

Dit prentenboek lees je met plezier aan alle kleuters voor. Ik was en blijf fan van Leo Timmers. Zijn vorige boek over Franky (dat gek genoeg geen enkele prijs won) blijft zijn beste tot nu toe, vooral door de melancholische ondertoon, maar Garage Gust komt daar dicht bij in de buurt.

 

Titel Boek:

Garage Gust

Auteur:

Leo Timmers

Edward van de Vendel

Illustrator:

Leo Timmers

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : autohumorPoëziePrentenboekVoorleesboek