close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Hoe voller je zakken, hoe leger je hoofd

Sjoerd Kuyper (bewerking) Aladdin Prentenboek
Hoogland & van Klaveren
Alice Hoogstad, Sylvia Weve, Daan Remmerts de Vries, Ludwig Volbeda, Ingrid en Dieter Schubert, Annette Fienieg, Fleur van der Weel, Sanne te Loo, Hanneke Siemensma, Mies van Hout, Charlotte Dematons, Piet Grobler, Annemarie van Haeringen, Thé Tjong-Khing, Harmen van Straaten, Carll Cneut, Martijn van der Linden, Noëlle Smit, Philip Hopman
Waardering: 8.0

Het begint een fijne traditie te worden. Tegen het einde van het jaar verschijnt bij uitgeverij Hoogland & Van Klaveren een bewerking van een klassieker, door een schrijver van naam. Zo’n twintig Nederlandse en Vlaamse illustratoren geven op prentenboekformaat hun visie bij het verhaal.

met , een bewerking/hertaling door Nicolaas Matsier.

In 2010 verscheen Avonturen van Baron van Münchhausen in een bewerking van Nicolaas Matsier. Daarna duurde het even voordat Daan Remmerts de Vries de reeks hervatte met de Avonturen van Odysseus, beiden niet direct de meest toegankelijke keuze. Dat werd vorig jaar alleszins goedgemaakt met De schelmenstreken van Reinaert de Vos, waar Koos Meinderts een lekker valse en ondeugende versie van maakte. Mooi vormgegeven boeken die je naast elkaar in de boekenkast wilt zetten. Nu kan Aladdin er bij, in een bewerking van Sjoerd Kuyper. Aladdin is die arme geitenhouder uit de bergen die via zijn wonderlamp in betere kringen komt te verkeren en zelfs een prinses het hof maakt.

Vooral door de verschillende verfilmingen is dit verhaal relatief wat bekender. Kuyper heeft het dan ook lastiger dan zijn voorgangers om er een eigen draai aan te geven. Want dit verhaal is zo vertrouwd en bekend, moet je het wel willen om daar iets aan toe te voegen? Kuyper doet het op een subtiele manier. Vooral door de dialogen op te frissen en op een licht ironische manier commentaar te geven. Als Aladdin en zijn prinses tijdens de huwelijksnacht worden uitgekleed door de bedienden: ‘Alladin het het liever zelf gedaan, maar dit heeft ook wel wat’. En als het tegen het einde loopt, klinkt de stem van Kuyper: ‘Er is niets zo irritant als een lang en gelukkig einde, dus laten we het kort houden’.

Het klassieke verhaal blijft overeind, in de Oosterse sfeer met een djinn en een sultan. Aladdin maakt op een gegeven moment een selfie, een modern geintje dat wat uit de toon valt. Gelukkig blijft de lezer er verder van verschoond. Aladdin is een sympathieke gozer die van lezen en woorden houdt. ‘Ze werden zijn vrienden, ze hielden hem gezelschap als hij de geiten hoedde op de berg’. Kuyper legt vooral de nadruk op de moraal over eerlijkheid, rijkdom en hebzucht, met zinnen als : ‘Als je echt van iemand houdt kun je niet liegen’ (tegen slechte mensen mag je trouwens wel liegen) en ‘hoe voller je zakken, hoe leger je hoofd’. Dat geeft sjeu aan het verhaal waar verder toch net te weinig eer aan te behalen valt om erg te verrassen.

Dat doen de illustratoren dan weer wel door zich van hun beste kant te laten zien. Alice Hoogstad tekende voor het warme omslag en eigenlijk zijn alle prenten op een eigen manier beeldend en aanvullend op het verhaal. Fleur van der Weel verrast met een sobere prent van een prinses met gesloten ogen. Charlotte Dematons, de Schuberts, Annette Fienieg en Martijn van der Linden weten wel raad met de geest die steeds in andere gedaantes opduikt. Ludwig Volbeda maakt van het paleis een bijzondere wereld en Noëlle Smit en Sanne te Loo springen er uit door hun eigenzinnigheid. Zo valt over iedereen wel te zeggen maar om met Kuyper te spreken: ‘Laten we het kort houden’. Bekijk dit fraaie album vooral zelf.

Tags : Andere landenFamilieFantasieillustratiesKinderboekklassiekerkoningLiefde en vriendschapPrentenboekSpanning en avontuurSprookjesVoorleesboek