close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Wie wint de Gouden Griffel?

Vanavond tijdens het kinderboekenbal wordt de winnaar van de Gouden Griffel 2009 bekend gemaakt. De kans is groot dat de makers van een prentenboek er met de buit vandoor gaan. Want naast een een bundel met stripgedichten, een roman en een non-fictieboek zijn 5 prentenboeken genomineerd. Op JaapLeest kun je recensies lezen van alle genomineerden, die een Zilveren Griffel wonnen. Type in de zoekmachine ”griffel" in en je vindt de besprekingen van de kanshebbers.

Mijn tiplijstje: ik vermoed dat Het geheim van de keel van de nachtegaal nogmaals bekroond wordt. Het boek van Peter Verhelst en Carll Cneut won al zo’n beetje alle jeugdboekenprijzen die er te winnen zijn, en terecht. Ook De Ballade van de Dood van Harrie Jekkers en Koos Meinderts maakt een kans, al gaat het hier eigenlijk om een oude tekst uit de tijd van het Klein Orkest waar nu mooie tekeningen bij zijn gemaakt.

Outsiders zijn de altijd kansrijke Joke van Leeuwen, die hem wat mij betreft het minst verdiend, voor Een halve hond heel denken en Dirk Weber met Duivendrop, maar zijn tijd komt nog wel. Mijn persoonlijke favoriet is de geestige en pretentieloze bundel met stripgedichten van Edward van de Vendel en Floor de Goede met de titel Opa laat zijn tenen zien

We zullen het zien, vanavond in het Muziekgebouw aan het IJ. Waarna het boekenbal en de kinderboekenweek 2009 kunnen losbarsten!

Plaatje: