close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Wel of niet de gebaande paden volgen

Marina Gessner De afstand tussen jou en mij Jeugdboek
Blossom Books
Astrid Staartjes
Waardering: 7.0

De Appalachian Trail is een bestaand lange-afstands-wandelpad (3500 kilometer) dat door de Appalachen in het Oosten van de Verenigde Staten loopt. De route is het decor van de young-adult roman De afstand tussen jou en mij van Marina Gessner (pseudoniem van Nina de Gramont). McKenna (zo heet ze echt) besluit een tussenjaar te nemen voordat ze naar de universiteit gaat en de uitdaging aan te gaan. Uit een soort weerstand tegen haar prima geordende en veilige leventje waarin ze doet wat er van haar wordt verwacht en de regels braaf opvolgt. Niet dat ze van plan is rare dingen te gaan doen tijdens de tocht maar het is een kans om even uit het harnas te stappen.

McKenna moet direct een heftige beslissing nemen als haar vriendin Courtney aangeeft niet mee te gaan, vanwege de liefde. Zet ze in haar eentje door en zo ja, vertelt ze dat dan aan haar ouders? De antwoorden zijn ‘ja ze gaat’ en ‘nee, ze vertelt niks’ en dus start ze in haar uppie de loodzware tocht door de bergen. Voor wie houdt van wandelen, kamperen en woeste natuur is het verslag van de tocht dat volgt zeer aangenaam. Al moet de ongerepte natuur het afleggen tegen het onvermijdelijke liefdesverhaal dat in de roman is verweven. McKenna en de lezers maken kennis met Sam, een jongen van wie het leven diametraal op dat van de vrouwelijke hoofdpersoon staat. Hij ontvlucht zijn alcoholistische en gewelddadige vader en neemt dezelfde route terug na een mislukt bezoek aan zijn broer, die ook de fles niet kan laten staan.

De tegenpolen vinden elkaar en belanden samen in een hachelijk avontuur. Sam vindt dat ze prima van het pad af kunnen wijken, wat hen bijna fataal wordt. De metafoor is overduidelijk: blijf je in het leven de gebaande paden volgen of neem je een andere afslag? De afstand tussen jou en mij borduurt braafjes voort op dit soort clichés over wat het leven voor mensen in petto heeft. De tegenstelling tussen Sam en McKennia heeft al gigantische proporties maar de schrijfster laat niet na deze uit te vergroten. Het brave meisje dat zelden tegenslag kende tegenover de jongen van wie het leven alleen maar butsen en hobbels kende. Het karakter van Sam is interessant maar wordt zwak uitgewerkt. De merkwaardige perspectiefwisselingen halen de vaart uit het verhaal dat op zich gemakkelijk wegleest en geen onaardige ‘roadstory’ is. Voor wie het lukt door de clichés en platgetreden paden (….) heen te lezen.

Titel Boek:

De afstand tussen jou en mij

Auteur:

Marina Gessner

Vertaler:

Astrid Staartjes

Uitgever:

Blossom Books

Kaft:
Tags : bergenjeugdboekLiefde en vriendschapSpanning en avontuurwandelen