Het Valerius-instituut is een kostschool voor kinderen uit de betere milieus. Een gesloten bolwerk voor de elite, de ouders van de kinderen zijn succesvol in bedrijfsleven en politiek en hun kinderen zijn streng geselecteerd op uitzonderlijke gaven. De leerkrachten zijn ook nog eens van superieure kwaliteit, van een voormalig toptennisser tot beroemde geleerden en kunstenaars. Het is dan ook een schok dat juist op dit bijzondere instituut een moord op een studente wordt gepleegd. En daar blijft het niet bij, al snel worden er nog twee jonge vrouwen om het leven gebracht.
In De Valeriusmoorden kijkt een groep leerlingen terug op de jacht op de seriemoordenaar, waar ze als een hechte clan een doorslaggevende rol in spelen. Ze zijn stuk voor stuk intelligent en begaafd en gaan als groep de strijd aan met de politie om de moorden op te lossen, niet in het minst omdat ze zelf tot de verdachten worden gerekend. Een internaat leent zich uitstekend als decor voor een thriller, het is niet voor niks dat zoveel Engelse detectives zich op kostscholen afspelen. Gesloten gemeenschappen met strenge regels, afgesloten van de gewone wereld en bijzondere en soms wat mysterieuze onderlinge verhoudingen. Kustermans benut al die gegevens en voert een keur aan bijzondere leerlingen en leraren op, met al hun eigenaardigheden.
De kracht van De Valeriusmoorden zit niet zozeer in de (niet al te sterke) als wel in de bijzondere karakters, het decor en de aangenaam volwassen schrijfstijl. Vooral de onderlinge verhoudingen, de gespannen en soms ontspannen relaties tussen leerlingen, de politie en de directrice zijn bekwaam neergezet. De afkomst en de sociale omgeving van de leerlingen is daarbij overuigend beschreven. Jeugdthrillers zijn doorgaans nogal simpel en op de knieën geschreven. Kustermans neemt de lezers en het genre serieus en levert met De Valeriusmoorden een prima pageturner af.
De Valeriusmoorden
Paul Kustermans