close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Radio: SnoTime! 7 november

Voor de tweede week achter elkaar een boek van een Bekende Nederlander. En wederom ben ik niet onverdeeld enthousiast. Het boek Hannes van Aart Staartjes is bijzonder geschikt om voor te lezen maar oh, oh, oh, wat leven zijn ouders sober. Misschien moet Aart Staartjes (hij woont ergens lekker op een Grieks eiland, geloof ik) eens een weekje bij een bijstandsgezin intrekken om te kijken dat niks niet altijd supergelukkig maakt. In de uitzending zeg ik: "ga toch naar de McDonalds". Ik was even vergeten dat ik daar van de week zelf nogal misselijk vandaan kwam.

Hein. De jongen die zijn moeder in de vriezer stopte is het boek met de intrigerende titel en dito inhoud. "Is het een droevig boek?", vroeg Diana vlak voor de uitzending aan me. "Niet droevig maar treurig", zei ik. Of is dat hetzelfde? Treurig klinkt iets anders en doet voor mijn gevoel meer recht aan Hein, die ergens wel en ergens niet bij de pakken neer gaat zitten. Zo’n boek dat naar aanleiding van een krantenberichtje geschreven zou kunnen zijn. Een absurd gegeven maar zoals ze de reclamecampagne voor het documentairefestival luidt: ‘de werkelijkheid verzin je niet’.

Volgende week bespreek ik Sinterklaasboeken want de Goedheiligman arriveert komende zaterdag in Schiedam. Zijn er nog verrassingen op dat gebied, van toen of nu? Laat het me weten!