close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Opnieuw de vraag waarom dieren er zo uitzien

De vraag hoe dieren aan hun vacht en kleuren komen, is een veelgestelde in kinderboeken. In Bloot! van Ellen van Liebergen bijvoorbeeld. Gerda Dendooven won zelfs een Zilveren Griffel voor het filosofische Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam waarin de vragen op een subtiele manier aan het scheppingsverhaal worden gekoppeld. Het prentenboekduo Elle van Lieshout & Erik van Os doet het in het krom geformuleerde En hoe komt toch een olifant aan al die kilo’s grijs? Wie schildert al die vlekken op het lijf van een giraf en waarom zijn zebrastrepen nooit eens roze met blauw? Een kleinzoon met zijn opa in de dierentuin en dan de oubollige vragen op rijm gesteld: een gaapaanva overvalt de recensent.

Gelukkig is daar illustratrice Alice  Hoogstad die op een speelse manier met de begrippen aan de slag gaat. De ogen in de veren van een pauw, komt daar een opticien aan te pas? Heeft een beeldhouwer zich bemoeid met de neus van de neushoorn en die enorme pruik van een leeuw, daar moet een kapper zich op hebben uitgeleefd. Hoogstad plaatst de dieren in een andere omgeving en dat levert grappige en tegendraadse prenten op met heel veel details en mooie randen met verwijzingen. Scharen en krulspelden bij de leeuw en de kapper, tal van sorbets bij de ijsbeer.

De pagina’s staan behoorlijk vol alsof Hoogstad wilde zeggen: willen jullie weer een prentenboek over dit onderwerp, dan krijgen jullie ook een prentenboek over dit onderwerp. Dat dit weinig originele gegeven, met in de slottekst een akelig dieptepunt, toch een aardig prentenboek oplevert mag geheel op het conto van Alice Hoogstad worden geschreven.

Titel Boek:

En hoe komt toch een olifant aan al die kilo’s grijs?

Auteur:

Elle van Lieshout

Erik van Os

Illustrator:

Alice Hoogstad

Kaft:
Video description:

De prenten van Alice Hoogstad die een antwoord geven op prangende vragen over dieren.

Tags : Dieren en natuurolifantPrentenboekWeten en leren