close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Het station van Amstelveen leidt naar de monstwereld

Johan Elfner Monsterstation - kwart over mist Kinderboek
HarperCollins
Marit Kramer
Katarina Elfner
Waardering: Licht verteerbaar

‘De eerste keer dat ze doodging, vulden haar longen zich met ijskoud water.’ Met zo’n eerste zin kun je verder. Zeker als er in dezelfde alinea staat dat Katinka net vier jaar was geworden. Pas als ze zeven is komt ze er achter hoe ze dood kan gaan zonder dood te gaan. Ze is een zogenaamde groezel, een kwart monster met magische krachten, en kan niet zoals volbloedmonsters van gedaante veranderen.

Katinka woont met haar oom in een stationshotel in Amstelveen.  Jawel, het Noord-Hollandse Amstelveen zoals wij dat kennen. De Zweed Johan Elfner streek daar jaren geleden neer met zijn gezin en knapt het oude station op tot een bed and breakfast. Het gebouw inspireerde hem tot het schrijven van de serie Monsterstation waarvan in Zweden al drie delen zijn verschenen. Jammer genoeg zitten er naast het noemen van Amstelveen, geen andere verwijzingen naar Nederland in het boek.

Het eerste deel Kwart over mist is nu in het Nederlands vertaald en is een introductie in de monsterwereld, met een monstertaal, monstergeld en monstertijd. Elke even minuut duurt twee minuten en elke oneven minuut duurt een halve minuut. Om de vijf minuten is er een kwartier voorbij. En de laatste minuut duurt slechts tien seconden. Dat je het maar even weet.

Een vlot geschreven niets-aan-de-hand verhaal waarvan de sterke troef is dat het zich in twee parallelle werelden afspeelt: mensenland en monsterland. De laatste is te bereiken via het Monsterstation. Katinka woont in mensenland, maar haar vader zit al jaren opgesloten in een gevangenis in monsterland. Ze laat zich niet weerhouden om hem op te zoeken en blijkt dan toch buiten zichzelf te kunnen treden.

Een licht verteerbaar boek voor de beginnende lezer die niet op iedere pagina een illustratie nodig heeft. En dat Nederlandse tintje geeft het net een extra randje.

Tags : FantasieKinderboekmonstersoudersproblementreinvaderVoorleesboek