close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Laat de goede Sint maar komen…

Zaterdag komt de Goedheiligman aan in Schiedam en uiteraard pakken de uitgeverijen weer uit rond dit kinderfeest. In de Bestseller top 60 van deze week staan alweer 4 sinterklaasboeken dus de pret is echt begonnen. Een paar nieuwe boeken en veel bestaande boeken in een ander jasje of verzamelde verhalen. Het ultieme Sinterklaasboek heb ik nog steeds niet gevonden trouwens. Dat moet wellicht nog geschreven worden. Voor SnoTime! heb ik een (niet compleet) overzicht gemaakt van de boeken die op veel sinterklaastafels in de boekhandel te vinden zijn.

Het grote voorleesboek van Sinterklaas. Tekst: Selma Noort, illustraties: Tineke van der Stelt. 4+ Leopold €14, 95
“Dit is wel ongeveer zoals een Sinterklaasboek moet zijn. Niet heel erg verrassend maar waarom zou dat moeten?Een vrolijk en kleurrijk boek met een leuk verhaal, de bekende liedjes en gemakkelijke recepten. De illustraties zijn prachtig: mooier dan in de meeste sinterklaasboeken.”
 
Van dit boek mogen we er 5 weggeven, stuur een sinterklaasgedichtje naar snotime@ncrv.nl
 •  
 • Dag Sinterklaasje, O dennenboom. Tekst: Jacques Vries, illustraties: Dagmar Stam.  4+  Van Holkema & Warendorf. € 8, 95
“Een van de leukste sinterklaasboeken van dit jaar! Een omkeerboek, dus na Sinterklaas kun je direct verder voor kerst. Jacques Vriens is de meester van de dialogen en leeft zich ook hier weer uit. Mieke is heel erg zenuwachtig en haar kleinere broertje Wouter begrijpt niet alles. ‘Klaas komt en kersumus en de lenter en de zomer. En dan is Wouter groot!’.
Maar nu ben je nog een peuter’, zegt Mieke.
Wouter denkt even na en zegt: ‘Ik ben wel een ouwe peuter’.”
 
 • Sinterklaas. Charlotte Dematons. 3+  Lemniscaat. € 14, 95
“Dit boek is nog maar twee jaar oud en nu al een klassieker. Een groots prentenboek, in alle opzichten. Met dwarsdoorsnedes van het schip en het pakhuis van Sinterklaas waardoor er ongelooflijk veel blijft te zien, iedere keer weer”.
 
 • Het geheim van de hulpsinterklaas. Tekst: Anna van Praag. Illustraties: Saskia Halfmouw.  8+ Leopold € 7,95.
“ Een plichtmatig boekje over kinderen die bang zijn dat de hulpsinterklaas niet op komt dagen nu hun meester ziek is. Voor een pietenprijsje, dat dan weer wel.”
 
 • Amerigo is ziek. Tekst: Bette Westera. Illustraties: Annemarie van Haeringen. 4+ Leopold. € 13,95
“Het paard van Sinterklaas heeft de mazelen en dus moet er een ander paard gezocht worden. Dat valt nog niet mee. Een klein en grappig verhaaltje met prachtige prenten van Van Haeringen. Het is bijzonder om de Sint eens in andere kleding te zien. Aanrader!”.
 
 • Het grote boek van Sinterklaas – Tekst: diverse auteurs, illustraties: Saskia Halfmouw. 6+  Holland. € 14,95
“Een paar zeer originele Sinterklaasverhalen naast de gebruikelijke kost met  avonturen op de pakjesboot en potsierlijke misverstanden. Ik vond vooral het verhaal van Thijs Goverde erg grappig over een Piet die geel wordt geboren en als ‘kanariepiet’ door het leven gaat.” 
 
Nog meer Sinterklaas boeken
 
 • Jip & Janneke – Sinterklaas komt!. Tekst: Annie M. G. Schmidt. Illustraties: Fiep Westendorp. 3+ Querido. € 6,95
 
 • Het Sinterklaasboek voor peuters en kleuters. Tekst: Marianne Busser, illustraties:  Ron Schröder. 2+ The House of Books. € 9,90
 
 • Dikkie Dik viert Sinterklaas. Tekst en illustraties:Jet Boeke. 2 + Gottmer – € 5,95

 • Het heerlijkste sinterklaas voorleesboek. Verhaaltjes en versjes. Tekst: diverse auteurs. 6+  Querido. € 14.95
 
 • Verboden voor Sinterklaas. Tekst: Margriet Hogeweg, illustraties: Kees de Boer. 9+ Lemniscaat € 13, 95
 
 • De kleren van sinterklaas – Tekst: Paul Biegel, illustraties: Sanne te Loo 4+ Lemniscaat € 12, 95
 
 • Snt, zijn wonderbaarlijke levensverhaal. Els Ruiters. Uitgeverij Roemridder. 10+   €22,50
Plaatje: