close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Koken op leven en dood

Marloes Morshuis Koken voor de keizer Kinderboek
Lemniscaat
Waardering: 8.0

Koken voor de keizer doorliep een wonderlijke weg. Debutante Marloes Morshuis wist geen enkele uitgever te interesseren en bracht het boek via een crowdfundincampagne onder bij Palmslag, waar het in april 2015 het licht zag. In oktober volgde een heruitgave bij uitgeverij Lemniscaat, die de kwaliteit van het boek ontdekte. Zo kan het gaan, de aanhouder wint. Het lag bij mij een tijd op de stapel, misschien wel vooral door de foeilelijke coverillustratie maar ik ben na lezing aangenaam verrast.

Koken voor de keizer is een avonturenverhaal in de Biegeliaanse traditie. Met innemende karakters, een held, veel spanning en vooral een semi-realistische fantasievolle setting. Het verhaal speelt zich af in een land waar een dictatoriale keizer met ijzeren hand regeert en al zijn opposanten verbant naar een eilandje voor de kust. De ouders van Mick, en van een aantal van zijn vrienden, leven daar onder embarlijke omstandigheden. De keizer lust niks en alle koks die probeerden voor hem te koken zijn aan de haaien gevoerd. Mick wordt opgepakt als hij mango’s in de tuin van het paleis plukt en gaat de uitdaging aan. Als hij de heerser een week lang gerechten naar tevredenheid voorschotelt, worden de gevangen vrijgelaten. Dat wordt hem tenminste voorgespiegeld maar de mysterieuze man die hij ontmoet tijdens het plukken van kruiden, houdt hem voor dat de keizer zich nog nooit aan een belofte heeft gehouden.1

Er volgt een meesterproef die doet denken aan de uitdagingen van Stach in De koning van Katoren. Iedere dag een nieuwe finale waarbij hordes moeten worden overwonnen. Micks omgeving en de stadsgenoten leven intens mee want voor hen hangt er veel vanaf. De jongen heeft steun aan een zwijgende oude vrouw die in de keuken woont. De spanningsopbouw is sterk doordat er iedere dag een oordeel door de keizer moet worden geveld, die sterk beïnvloedt wordt door een valse raadsheer. Deze zelfbenoemde Gordon Ramseys zijn niet snel tevreden en van hun oordeel hangt het leven of de dood af.

Morshuis schrijft beeldend, het boek leent zich uitstekend als uitganspunt voor een tv- of filmscenario. De uitwerking van het regime had meer aandacht kunnen gebruiken en enkele plotwendingen zijn wat kort door de bocht, zoals de rol van de man die Mick al waarschuwde. Maar dit avontuur smaakt naar meer (…). Koken voor de keizer is een sterk debuut en des te vreemder dat Morshuis aanvankelijk geen uitgever wist te vinden. De gerechten die Mick maakt zijn echt, de recepten staan achterin het boek. Je kunt je gerust wagen aan neppe schildpadsoep, kaastortilla’s met hanebek of gravad lax, je leven zal er niet van afhangen.

 

 

 

Titel Boek:

Koken voor de keizer

Auteur:

Marloes Morshuis

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : FantasiejeugdboekkoningoudersSpanning en avontuur