close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Herkenbare personages tobben met vriendschap en liefde

Veel goede jeugdliteratuur komt uit Scandinavië en dus is de ervaren lezer vertrouwd met namen als Pelle, Uffa, Pernille en Nickla. In Shortcuts spelen die namen een belangrijke rol. Zowel op het omslag als op de eerste pagina’s staat een soort metroplan  van alle personages. Dat is hard nodig want er lopen heel veel lijntjes kris kras door elkaar. Omschrijvingen als : ‘Anne – uit Hvidovre. Gaat met Sebastian. Vriendin van Maja, Kria en Aske’ of ‘Nadia – zusje van Salem’ – zijn erg handig, zo niet noodzakelijk.

Shortcuts is opgebouwd uit korte fragmenten waarin een groep Deense tieners los van elkaar hetzelfde weekend uit hun leven beschrijft. In ieder hoofdstuk is iemand anders aan het woord. De meeste personages zijn vooral bezig met uitgaan en de liefde. Kasper rukt zich eindelijk van zijn computerspellen los en gaat de stad in waar hij klasgenote Amanda ontmoet die op de vlucht is voor haar agressieve vriend. Anne maakt het uit met Sebastian maar heeft daar al vrij snel spijt van. Uffe doet zich voor als homo zodat hij niet lastig gevallen wordt door de opdringerige Pernille. Zo heeft iedereen een verhaal, het een wat relevanter en geloofwaardiger dan het andere. Grappig is het lijntje van de geluksvogel die op een goede dag onbedoeld 28 liefdesbrieven van het zelfde, voor hem onbekende, meisje in zijn brievenbus vindt.

Finderup schrijft met veel vaart en ze weet goed raad met de vertelstructuur, al vertilt ze zich er ook een beetje aan omdat sommige verhaallijnen op een dood spoor belanden. Dat komt omdat er naar een thriller-achtige plot wordt toegewerkt. Dat maakt het boek spannend tot het einde, maar er wordt teveel gefocust op de afloop en een paar karakters, waardoor de lezer enigszins onbevredigend achterblijft. Een open einde was een betere keuze geweest.

De focus op het plot is onnodig want het boek leunt sterk op de herkenbaarheid van de personages, die tobben met zichzelf en hun vriendschappen en liefdesleven. Nederlandse tieners kunnen prima met dit boek uit de voeten, ook omdat de Deense samenleving lijkt op de onze. Het is trouwens prima om een allochtoon positief neer te zetten maar Salem is wel bijna een barmhartige Samaritaan en gaat wel erg ver in zijn behulpzaamheid.

Shortcuts heeft als ondertitel ‘een liefdesroman’ en dat klopt als een bus. Het is een variatie op chicklit op een rauwe en overtuigende manier en boeit tot het een na laatste hoofdstuk.

Titel Boek:

Shortcuts

Auteur:

Mette Finderup

Vertaler:

Maaike Lahaise

Kaft:
Tags : Andere landenjeugdboekLiefde en vriendschapmulticulti