close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Twee prentenboeken over een akelige koning: ‘De gouden baard’ van Klaas Verplancke en ‘De gierige koning’ van Godfried Bomans en Thé Tjong Khing

De koningen in deze twee prentenboeken zijn vervelende sujetten die vooral met zichzelf en hun eigen macht bezig zijn en zich vervreemden van de mensen om hen heen. Helaas maar al te actueel en realistisch, gezien de huidige situatie in de wereld. Als het met een heerser als Poetin net zo afloopt, als de koningen in deze boeken dan zal niemand daar om malen.

De gouden baard

Narcistischer dan de koning in dit boek vind je ze niet snel. Hij houdt zoveel van zijn  baard dat hij alle regel- en wetgeving in het land er op afstemt. Zijn eigen baard mag nooit geknipt worden en het is zijn ten strengste verboden om ook maar iets van gezichtsbeharing te ontwikkelen. Wie niet gehoorzaamt, wordt in stukjes geknipt. Ondertussen neemt de gouden van de baard een schier onmetelijk lengte aan die uiteindelijk de hele aarde omwikkelt en dus weer in het paleis uitkomt. Blijkbaar heeft toch iemand zijn baard laten staan en dus geeft de koning een duidelijk en onomkeerbaar bevel.

Verplancke schreef het boek in eerste instantie voor een Amerikaanse uitgeverij waardoor de vergelijking met Donald Trump voor de hand ligt. Mede gevoed door de slimme verwijzingen naar complot denken en malle theorieën zoals het geloof in een platte aarde. Een speels album vol visuele grappen en opvallende typografie waarin de narcistische koning op een heerlijke manier zijn trekken thuis krijgt.

De gouden baard van Klaas Verplancke, uitgeverij Querido, 4+

(getipt in De Grote Vriendelijke Podcast) 

 

‘Zie mij dood goedgunstig aan, laat mij voor de koning gaan.’ Als een jong, onschuldig meisje met ogen als sterren deze regels zingt, kan de gierige koning wellicht nog aan de naderende dood ontkomen. Dat is niet zo makkelijk want er leven niet zo veel onschuldige meisjes in het koninkrijk, en de weinigen die er wel zijn, hebben geen zin zich op te offeren. De onverschrokken zoon van de slotenmaker laat de zoektocht goed aflopen, wat natuurlijk betekent dat de koning alsnog het veld moet ruimen.

Dit herontdekte en tijdloze sprookje van Godfried Bomans dat hij omstreeks 1935 schreef, is voor het eerst als zelfstandig prentenboek uitgegeven. Zoals vaker bij sprookjes is het verrassend actueel. Het gaat over inhaligheid, macht en angst maar ook over moed en liefde. Thé Tjong-Khing maakte er prachtige nieuwe illustraties bij.

De gierige koning van Godfried Bomans, illustraties Thé Tjong Khing, uitgeverij Sunny Home, 4+

(dit stukje verscheen ook in het LC en DVHN)