Lemniscaat
Misschien is het geen unicum maar uitzonderlijk is het zeker: een prentenboek dat wordt opgedragen aan de Paus. ‘Voor Paus Franciscus, omdat hij in het grotere Goed van de wereld gelooft’, meldt de Zuidafrikaanse illustrator Piet Grobler voorin Franciscus en de dieren. Het woord Goed wordt consequent met een hoofdletter geschreven en lijkt door Grobler als synoniem voor God te worden gebruikt, zonder dat hij dit verder expliciet benoemt. Grobler focust op de legende dat Franciscus van Assisi met dieren kon praten. Hij is de heilige van dierendag.
Franciscus reist met Ezel door het land en verricht goede daden voor dieren. Hij helpt ze en bevrijdt ze en gaat een gesprek aan met een wolf voor wie de dorpsbewoners doodsbang zijn. ‘Als jij niemand doodt, hoef je voor niemand bang te zijn’. Verder gebeurt er vrij weinig, behalve dat overal waar Franciscus verschijnt, ‘de wereld een beetje mooier wordt.’ Grobler verklaart iemand die toch al heilig was, heel nadrukkelijk opnieuw heilig met mierzoete teksten. De wereld is Goed en iedereen is vervuld van vrolijkheid.
Grobler zet Franciscus neer als een ventje op blote voeten, met een stoppelbaard en een eeuwige glimlach. De tekeningen zijn verder typisch Grobleriaans: zeer kleurrijk en zwierig en veel van de van hem hem zo bekende vogels, die zo uit Antonia van Anke de Vries lijken te zijn overgevlogen. De reizen van Franciscus worden weergegeven in meerdere tekeningen onder elkaar waarop de heilige met zijn ezel door het landschap kuiert.
Franciscus en de dieren is een aardig verhaaltje waarvan de lezer echter niet veel wijzer wordt. Niet over Franciscus, over wie zoveel meer te vertellen valt, niet over het geloof en niet over wat het Goede omhelst. Dit zalvende keuveltje is een beetje mager voor de theoloog die Grobler ook is.